lørdag 21. juli 2012

Juli er høysommer for roseblomstringen - Geschwind-roser er spesielle

Geschwinds Nordlandsrose I (Ungarn ca 1884) - Foto:RandiAa©
Rudolf Geschwind er et stort navn innen rosedyrking. Jeg fikk tak i en fantastisk rose en gang for ca 20 år siden, gjennom en dame jeg ble kjent med gjennom roseforeningen, hun har dyrket frem mange av de gamle historiske rosene - og mange av de flotte historiske rosene jeg har hatt, kommer fra henne. Man oppdaget denne vakre rosen i Norge, den gikk under navnet Areana - opprinnelsen var ikke kjent, så den ble derfor kalt "Mysterie-rosen", det skulle gå 80 år før man fant ut at den var importert fra den tyske foredleren Peter Lambert og til Brynes Planteskole på Jæren i 1916. - det ble funnet dokumentasjon på dette.

Her et bilde av min ElAreana:
ElAreana - Foto:RandiAa© 
ElAreana - Foto:RandiAa©
Rudolf Geschwind ble født i Böhmen 1829  og døde i 1910 i Østerrike-Ungarn. 
Geschwind var utdannet forstmann. Han hadde studert i Praha og i Slovakia. Han er en av de mest kjente Europeiske rose-foredlerne. Fra 1860 til 1910 laget han rundt 140 rose-kultivarer, de fleste av dem var herdige mot frost. Han fikk internasjonal berømmelse under Verdensutstillingen i Paris i 1889, hvor han presenterte sin samling av klatre-roser.
Hans verk om roseforedling: Die Hybridation und Sämmlingszucht der Rosen, Ihre Botanik, Klassifisering und Cultur nach hiet Anforderunge der Neuzeit (Leipzig: H. Voigt, 1885) - ble et banebrytende og revolusjonerende arbeid.
Jeg skal ikke gå i detaljer om dette, selv om rosedyrking har vært en viktig hobby i 25 år. (På det meste hadde jeg ca 270 ulike rosesorter.En kladdliste over disse ligger her.)
En av de hardføre rose-seriene Geschwind greide å fremskaffe, ble kalt Nordlandsrose, hardføre roser fra nordområdene. Den mest populære av disse skulle bli  Nordlandsrose 1(bilde på topp)
Noen flere foto-varianter tatt i dag av denne rosen min som nå blomstrer så vakkert, selv om det er en regnværsdag:
Geschwinds Nordlandsrose I - Foto:RandiAa©
Geschwinds Nordlandsrose I - Foto:RandiAa©
Geschwinds Nordlandsrose I - Foto:RandiAa©
Geschwinds Nordlandsrose I - Foto:RandiAa©
Her noen andre av dagens blomstrende roser - (alle har jeg fra Gerd roseforedler på Hurumlandet):
Winchester Cathedral - Austin-rose - Foto:RandiAa©
R.helenaea hybrida - Honningrose - Foto:RandiAa©
Frühlingsduft - Foto:RandiAa©

Some of my roses. Photo:RandiAa©

Roses, a set on Flickr - The roses I have now - Photo:RandiAa©
El AreanaBonicaBonica (floribunda-Meilland-1985)Colour ContrastsFrühlingsduftFrühlingsduft
FrühlingsduftFrühlingsduft (r.spinosissima)Frühlingsduft (r.spinosissima)Geschwinds Nordlandsrose 1 (Ungarn-1884)Geschwinds Nordlandsrose-1 (Ungarn 1884)Ghislaine de Féligonde (Turbat-1916-hybr.moschata)
Golden Celebration (Austin)Golden Celebration (Austin, English rose 1992)Golden-Celebration (Austin)Great WesternHanne (hybrid tea)Hanne (hybrid-tea, Soenderhousen,Denmark. 1959)
Hanne (hybrid-tea, Soenderhousen,Denmark. 1959)HurdalsroseHurdalsrose hyphenL.D.Braithwaite (Austin, English rose)L.D.Braithwaite (Austin, English rose)L.D.Braithwaite (Austin-1988)

5 kommentarer:

 1. Må bare stemme i! Geschwind-roser har en helt egen sjarm og utstråling. Jeg prøver å anskaffe og få plass til mange av dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Villrose, du har rett...de er et "must" for en rosesamler...og Geschwind var en interessant mann, har prøvd å "lese meg litt opp" på han.

   Slett
 2. Flotte rosebilder! Jeg har hørt mye skryt over Geschwind-rosene i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Mariann...det er utrolig hvor herdige disse er, og hos meg har de vært problemfrie også...ElAreana var min første Geschwind..og den var en spennende yndling i mange år.

   Slett
 3. Tror jeg må rette på den Nordlandsrosen min - har kommet frem til at det heller er en damask-rose: Blush Damask

  SvarSlett