onsdag 27. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 27 - Primula veris

Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Primula veris, Marianøklebånd - se den står jo der med sitt nøkleknippe av blomster. Den vokser vilt, og sprer seg voldsomt, men jeg vil ikke kalle den et ugress...jeg liker å ha den utover i hagen, i bed og i plen.
Primula veris er en plante i nøkleblomfamilien. Primo vere er latin og betyr "først på våren". Og den blomstrer veldig tidlig på våren. Jeg lar den vokse fritt mellom busker og kratt. Den vokser over alt i Norge, som vill opp til Trøndelag. Blomsterstilken er bladløs, og bladene sitter samlet i jordbandet. Denne er også en gammel medisinplante, den kan også lages vin av. Jeg har den i eterisk olje til bruk i aroma-terapi:

Foto:RandiAa©

Det er greit å ha en slik Encyclopedia of Aromatherapy (av Chrissie Wildwood) Denne er rikt illustrert, instruktiv og fin å slå opp i. Jeg bruker gjerne ulike essential oils i badevannet, i bodylotion så vel som til hårvask. En luksus man bør unne seg. 
 The Complete Book of Herbs av Lesley Bremness er en av de beste urtebøkene jeg har. Jeg har brukt den utrolig mye, den er allsidig med gode illustrasjoner og mange nyttige tips og råd. Det står mye om bruken av plantene i denne og en god del om essential oils.
Her er litt om bruken av Primula veris (s.117):

Aprilfesten på Akam Fotoforum - info
Min Aprilfest-tråd

Fortsetter Aprilfest Del 28

4 kommentarer:

 1. Takk Randi for alle de vakre impulsene du har gitt oss hver dag i april.

  SvarSlett
 2. Det var da hyggelig å høre, at det er noen som er med og gledes over våren i bilder også.

  SvarSlett
 3. Så lekre engelske bøker du finner interessant "stoff" i!

  SvarSlett
 4. Ja, (Alice?) jeg har et ganske rikholdig bibliotek på slikt, mye er kjøpt fra Amazon. I Aprilfesten Del 11 ser du noen av de.

  http://randia-hobby-blogg.blogspot.com/2011/04/aprilfest-pa-akam-fotoforum-del-11.html

  SvarSlett