fredag 1. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 1

Foto:RandiA©
På Akam foto-forum har vi ofte en del utfordringer. En av disse er den såkalte "Aprilfesten". Da bestemmer vi et tema og melder oss på i ulike kategorier, og med selvbestemte ekstra-utfordringer eller begrensninger. Utstyret bestemmer vi også selv.
Du kan lese om Aprilfesten her .
Det er fjerde året jeg er med på denne "leken". Hovedgrunnen til å være med er at det blir et lite ekstra puff til å ut og fotografere, til å bruke alt det flotte fotoutstyret man har anskaffet etter hvert, og ikke minst fordi man i et fotofelles-skap får kommentarer, råd, og inspirasjon av de andre deltagerne.
Mitt tema i år - siden vårtegnene er så sene i år - blir ikke direkte "våren kommer" sm foregående år. Jeg har kalt temaet:
På April-leting etter "estetikk", så utfordringen er å lete
etter det vakre i litt av hvert, i form, farge, lyset, i det "stygge" osv. Du kan se detaljer og følge min "tråd" her.
Dagens bilde er de tre gratsier, og "uhyret" er selvsagt snøen som ligger der i store dynger fortsatt.

Her er litt ekstra informasjon om Gratier og Muser
Gratier og muser blir gjerne omtalt som det samme, men det er noe ulik opprinnelse på dem. Dette er de tre gratier……som i romersk mytologi er  gudinner for ynde og skjønnhet. I gresk mytologi  kalles de kariter (chariter) og er døtre av Zevs og okeaniden Evrynome. (Noen hevder de heller er døtre av Afrodite og Dionysos). Navnene er Aglaia - den strålende og skjønne, hun var den yngste av søstrene og gudinnen for skjønnhet og ære. Evrosyne, står for glede og fryd, hun var den mellomste av søstrene og gudinnen for pågangsmot, jubel og glede og Thalia, den blomstrende står for rikdom og blomsterprakt, hun er den eldste og gudinnen for blomstring og veldekkede bord. Disse gratiene hadde sine plikter, det var å synge og danse når gudene spiste eller holdt fester. Musene var også sammen dem da.
Utallige er de malere og billedhoggere som har latt seg inspirere av gratiene og avbildet de. De danner en enhet, de danser, de er smykket med gevanter og blomsterprakt, men ofte er de bare nakne. Poeter har også vært fascinert av disse yndige kvinneskikkelsen, kjent er Miltons pastoralske hymne-epos L'Allegro tilegnet Euphrosyne.
I gresk mytologi er musene blitt  stående som symbol på kunst og vitenskap. Her het de er Mneme (Minne), Melete (Ettertanke) og Aiode (Sang). Gjennom ulike epoker har disse musene blitt dratt frem og brukt om personer (kvinner fortrinnsvis) som inspirerer i en eller annen etisk og kunstnerisk retning. Disse opprinnelige tre musene økte i antall med tiden. Det het seg at guden Zevs fikk ni døtre med Mnemosyne (Mneme/Minne), og disse skulle være beskyttere av de ni musiske kunstene, og som leder for denne "muse-flokken" var guden Apollon., han ble kalt "musenes fører" (Musagees). De ni musene elsker diktere og kunstnere og hvisker de i øret hva de skal dikte om. Musene er fremstilt som yndige, unge piker med blomsterkranser, kroner og musikkinstrumenter.
Navnene er:
Clio er muse for historie. Pergamentrull og griffel er hennes symboler.
Erato er muse for kjærlighetsdikt og avbildes gjerne med et strengeinstrument.
Euterpe er muse for lyrisk klage-poesi avbildes ofte med fløyte og har krans av myrrablomster og roser på hodet.
Kalliope med den vakre stemmen er muse for episke dikt og heltekvad, inspirerte blant annet Homer med eposet Odysseen.Hun bærer med seg en basun og en bok.
Melpomene er musen for tragedie,  hun bærer maske og holder cypress-gren i hånden.
Polyhymnia betyr den hymnerike og er  muse for sang og veltalenhet, hun er hvitkledd med perlekrone.
Thalia er musen for komedien, avbilda med maske, krans og stav. På hodet bærer hun krans av eføy.(Blir ofte forvekslet med en av gratiene.)
Therpsichore er dansens gledes-muse, en lyre følger henne gjerne og hun bærer laurbærkrans.
Urania henspeiler på himmelvelvingen og er ofte fremstilt med himmelblå drakt.(I norrøn mytologi er det vel Óðinn som har samme funksjon) Hun er  musen for Astronomi og ofte avbildet med globus og passer.
Her er noen kunstneres fremstilling av de tre gratier - i fire kunstperioder:
 
De tre gratier: Funnet ved utgravingene av Pompeii

De tre gratier av Raffaello Santi (Rafael f.1483 - d.1520)
De tre gratier (ca 1650) av Leonhard Kern.
De tre gratier (1797) av Jean-Baptiste Regnault

April er vårmåneden - til tross for fortsatt snø - jeg velger meg April - og underveis i Aprilfesten vil jeg gi noen smakebiter fra denne utrolig fine boken som ga meg ideen om en blogg som følger Året Rundt. Jeg tar ofte frem denne gamle engelske dagboken: Naturdagbok fra året 1906. Det er Edith Holden som skriver og tegner og følger naturen gjennom ett år.
Her er dagens klipp fra denne:
Fortsetter: Aprilfest Del 2

2 kommentarer:

  1. Å! For et spennende prosjekt! Nydelige bilder. Fint å få en så god innføring i forskjellen mellom gratiene og musene. Gleder meg til fortsettelsen.

    SvarSlett
  2. Ja, håper jeg får tid til å følge opp litt...man har ofte så mange jern i ilden....

    SvarSlett