tirsdag 5. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 5

Foto:RandiA©
Foto:RandiA©
På April-leting etter det vakre i A Nice Cup of Tea
Estetisk vakker å se på, en nytelse for lukt- og smaks-sans. -  Min favoritt-drikk så å si døgnet rundt.Blander gjerne sorter selv, ofte med litt urter, eller trukket av bare urter til morgen-te. Her er det en blanding av svart te trukket sammen litt Melissa Officinalis - Sitronmelisse til formiddags-koppen.
Sitronmeslisse er flerårig og lett å dyrke. Jeg har den i bed og i potter...nå på denne tiden er det potte i glasshuset. Men det varer ikke lenge før den dukker opp ute også - blir enda mer aromatisk i smaken når den dyrkes ute.
Litt om Melissa Officinalis:
Den er flerårig og herdig; den kan dyrkes i hager nordover til Finnmark. Den blomstrer fra juni til september; men mine blomstrer omtrent aldri for jeg "høster" det meste av toppskuddene hele tiden. Jeg bruker de ikke bare til te, også som pynt på smørbrød og strødd over forskjellige retter, på is og kaker også - det er bare å bruke kreativiteten.
Som urtedrikk sies det at den virker beroligende og senker derfor puls og blod-trykk.Denne urten kommer opprinnelig fra Orienten og middelhavsområdene. Sitronduften kommer fra hele urten, både blader, stilk og blomst - den er en skikkelig "honning-plante", navnet stammer fra Meli som betyr honning. Urten kan brukes  som et afrodisiakum. Den er også fin til aromaterapi, den inneholder mye eterisk olje.


Jeg har hyllevis med hagebøker, plantebøker og urtebøker, de to boksidene viser informasjon fra Alt om krydderurter. En enkel og innbydende vakker urtebok. Av de  utallige hage/plante/urte-bøker jeg har, er denne en av de mest brukte.  Den har tydelige og vakre bilder, passe med tekst og et instruktivt symbol-system nederst på hver side som på en oversiktlig og lettfattelig måte gir viktige opplysninger om urten:
Aprilfesten på Akam Fotoforum - info
Min Aprilfest-tråd

Fortsetter Aprilfest Del 6

4 kommentarer:

 1. Å! For et nydelig bilde - noe nicere enn dette kan jeg knapt tenke meg!!! Nå ble jeg fristet til å prøve sitronmelisse i teen. Jeg har den boken du viser bilde av, veldig fin!

  SvarSlett
 2. Ja, ikke sant...den boken er lekker. Og te er drikken over alle da....

  SvarSlett
 3. Fint bilde av en innbydende og levende tekopp som sier:"Enjoy me!"..urtebladene gjør den levende, sitrontimian i teen er også nydelig, men en av sommerens høydepunkter er jo å lage urtete av bare friske urter søtet med litt sommerhonning.

  Leste nettopp en artikkel om te og jeg ønsker å dele litt av den på Randi's blogg.

  Have a Nice Cup of Spiritual Tea.
  Hører du med til de som elsker å sette seg ned med en kopp te.
  Denne varme drikken har lange spirituelle tradisjoner.
  En kopp te kan løse mange situasjoner.En kopp te kan berolige ved sjokk, friske opp når man er sliten, skape kontakt mellom ukjente, fylle en ensom stund på kafe.
  Svart te,grønn te, hvit te. urtete......blomsterte....
  Kunsten å lage te har en over 3000 år lang tradisjon med utgangspunkt i Kina. Det er også her den har sin spirituelle og meditative bakgrunn.
  I Song dynastiet ble teen nøye forbundet med kunst. Å tilberede og drikke te ble både en kunstform og en meditasjon. Te ble drukket av såvel keisere som husmenn.
  Den ble en viktig sosial komponent i samfunnet og brukt overalt hvor avtaler, forretninger og vennskap ble knyttet.

  I Japan brukte munkene te for å holde seg våkne under lange meditasjoner.
  Japanerne utviklet en komplisert og formell tesermoni som var inspirert av Zen buddismen.
  Rundt 1200 e.kr.ble det første store verket om kunsten å drikke te nedskrevet av Lu Jo og han ga regler om riktig vann, varme og teblader.
  Alle som liker te vet hvor viktig vannet er.
  Vannet som kom fra skyene kalte kineserne "Himmelens vann"

  Den andre keiseren av Kina, Shen Nung oppdager i år 2737 f.kr. teen når noen teblader blåser ned i koppen hans med kokende vann. Så sier sagnet.
  (Utdrag Briana Holberg)

  Noen få betraktninger av meg.....Tenk all skjønnheten, det spirituelle, vakre tradisjoner, estetikk, visdom....osv som er gitt til oss og som har sine røtter i Østen.

  I det moderne Europa er det jo først og fremst England vi forbinder med denne drikken hvor tradisjonen med "a nice cup of tea" er en dypt forankret tradisjon.
  Teselskapenne startet der allerede rundt 1650.

  Alt blir tilsynelatende mye enklere over en kopp te, problemene blir mindre, lettere å snakke om.
  Hvor ofte har vi vel ikke sett på beitiske filmer og i britiske serier at hvis det kommer noen på besøk som har noe på hjertet, det første man da sier er "I'll put the cettle on"

  Have a nice cup of tea!...fra Solfrid

  SvarSlett
 4. Takker, Solfrid...det var noen vakre og helt berettigede tanker rundt A nice Cup of Tea...ja.

  SvarSlett