lørdag 30. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 30

Jeffersonia dubia - Foto:RandiAa©
Jeffersonia dubia - close-up - Foto:RandiAa©
Sannelig, da er man i mål med Aprilfesten. Det gikk med en del tid hver dag til ordning av utstyret, til selve fotograferingen, deretter bilderedigering, så opplasting til Forumet; der det også foregikk en del utveksling av kommentarer, oppmuntring og tips. I kategorien "kandidat" kunne jeg valgt å utelate noen dager med foto, men jeg har da fotografert hver dag. I tillegg har jeg brukt litt tid på ekstrastoff om bildene og redigering av bloggen. Men det har vært lærerikt for i tillegg til to kameraer har jeg fått øvd med ulike typer av objektiver, stativ osv.
Som avslutning har jeg valgt Jeffersonia og Aurikler.
Foto:RandiAa©
Jeffersonia dubia - Foto:RandiAa©
Jeffersonia dubia eller Plagiorhegma dubia er vakker med sine sarte lyseblå-lilla blomster tidlig om våren. Bladene er små og rødlige til å begynne med, men blir større etter blomstringen . Jeg finner ikke noe norsk navn på denne, den kommer fra Øst-Asia og er en liten plante man finner i skogbunnen. Det er en tøff, herdig liten plante, og den tåler godt kulden igjennom en norsk vinter. Den vil gjerne ha det fuktig.
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Aurikkel-snylter - Foto:RandiAa©
Primula eller aurikkel...det er mange som bruker disse om hverandre, for å gjøre det enkelt: Når jeg sier aurikler så mener jeg disse vakre, gammeldagse "mormor-hage-plantene"; de  fargesprakende Primula x pubescens  som hører til Primulaene De har ganske tykke, litt sukkulente blader, (her den burgunderfargede) når jeg sier primula er det den opprinnelige typen med tynnere "krøllete" blader jeg mener; (her den blå) men altså - begge typene hører inn under den store Nøkleblomfamilien – Primulaceae. Hageprimulaene med litt "krøllete" blader er Primula vulgaris (syn.primula acaulis)
Her er det en grundig beskrivelse fra Primulahagen på Ringve.
Det sies at Aurikler - Primula x pubescens  er en krysning mellom den gule Primula auricula og den fiolette Primula hirsuta. Krysningsarten ble først funnet i ved Innsbruck i 1576 og har dannet grunnlaget for et enormt flott og fargerikt aurikkel-sortiment i Europa, først i Belgia og England. Flora Danica nevner disse allerede i 1648, og Christian Gartner nevner de i sin hagebok fra 1694. (Den første Bygartneren i Norge, vi regner han gjerne for "Trøndergartneren") - Se også min omtale av Horticultura - Norges første hagebok.
I Trondheim fantes disse fargerike auriklene i hager ut på 1700-tallet, i Nord-Norge var det en utstrakt aurikkeldyrking utover 1800-tallet - er det noe rart vi kaller disse for oldemor- eller mormor-stauder.
De er veldig herdige planter, men de har den uvanen at de skrur seg opp av jorda etter hvert, så man bør ta de opp, dele de og sette de litt dypere titt og ofte.
Hos Eide stauder har de greid å frembringe fantastisk mange flotte aurikler. (Se bilder under) Jeg har noen derfra, men de fleste kommer fra Tormod, en snill og gavmild hagevenn som driver frem mange av disse fra frø.
Takker for denne Aprilfesten på Akam Foto-forum. Håper den har gledet noen som har besøkt bloggen min også.
Aprilfesten på Akam Fotoforum - info
Min Aprilfest-tråd

Fortsetter kanskje Aprilfest 2012, det vil da bli den femte jeg deltar i

6 kommentarer:

 1. Nydelige foto av Jeffersonia dubia. Utrolig mange vakre aurikler også. Har sett på de tidligere aprilinnleggene, veldig mange flotte bilder du har tatt.

  SvarSlett
 2. Takker, Mariann...hyggelig å høre.

  SvarSlett
 3. En fryd å se på bildene dine!

  SvarSlett
 4. Takk, orchis...det var oppmuntrende.

  SvarSlett
 5. ok. Så fikk jeg svar på noe jeg lurte på før i uken, nemlig om jeffersonian var en fin blomst.. guri så lekker en farge!

  Og en spennende aurikkelsamling, kan man mildt sagt si!

  SvarSlett
 6. Ja, den er en liten yndling, sart og fin, jeg har heldigvis to av den.Gleder meg også til auriklene kommer for fullt. Jeg må bli flinkere til å få de ned i jorden igjen etter at de skrur seg opp.

  SvarSlett