torsdag 14. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 14

Foto:RandiA©

 
Foto:RandiA©


Klart den tradisjonelle krokusen må være med i en vakker vår-samling. Det finnes så utallige mange sorter og fargenyanser av den. Jeg prøvde å telle de ulike navne-sortene jeg har på listen min det ble i hvert fall over 20 ulike, og fargene går i hvit, sart lyse-blå, og alle blå-nyanser, rosa og lilla-nyanser og så gult da. De første vårslappe insektene ser ut til å styrke seg litt på nektar fra krokusen. Om det ikke er direkte safran i disse vanlige krokusene, (Crokus vernalis) så har de samme fargen som på pollen fra Crocus sativus, den ekte safran krokusen. Det er ca 80 arter i krokus-planteslekten og den tilhører sverdliljefamilien (Iridaceae). Det er løkplanter som stammer fra området Tyrkia, Balkan, Italia, Hellas…og da fra høyfjellet i disse områdene; derfor er de vinterherdige i Norge også.
Foto:RandiA©
Foto:RandiA©

Foto:RandiA©
Foto:RandiA©
Foto:RandiA©
Foto:RandiA©
Litt om safran  og safrankrokusen.
Dette er et edelt, kostbart krydder kjent langt tilbake i tid, allerede nevnt 4000 f.Kr. og i  Det Gamle Testamentet også, og det ble dyrket på Kreta og rundt middelhavet. Det er funnet fresker både på Knossos, Kreta og Santorino av innsamling av safran:
 


Men da Romerriket gikk til grunne på slutten av 300-tallet, ble safranene borte fra Europa for en stund. Men under korstogstiden på 1100-1200-tallet kom det kostbare krydderet tilbake til Europa gjennom møte med araberne og arabiske kulinariteter. I Norge ser det ut til at det ikke kom før på 1600-tallet.
En av grunnene til at krydderet ble så kostelig er jo den møysommelige måten å fremskaffe det på: for å få et kilo safran går det med 70.000 krokuser, arrene plukkes og renses for hånd. Høstingen foregår bare i ca to uker  i slutten av oktober, begynnelsen av november. Det er Iran som har vært det viktigste safran-produserende land. Noen tror de kan erstatte safran ved å bruke eller selge andre erstatninger, for eksempel gurkemeie.
Smaken og fargen er viktig i matlaging, det er en viktig ingrediens i Paella og i den franske  bouillabaisse fiskesuppen. Jeg har faktisk pleid å kjøpe noen få "korn" på apoteket for å dampe ris med…om anledningen er litt spesiell…


Aprilfesten på Akam Fotoforum - info
Min Aprilfest-tråd

Fortsetter Aprilfest Del 15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar