tirsdag 11. februar 2014

Helse og Velvære - Carambola - stjernefrukt

Carambola - stjernefrukt - Foto:RandiAa© 
  • Norsk: Carambola, stjernefrukt 
  • Latin: Averrhoa carambola 
  • Engelsk: Camarbola, star fruit 
  • Tysk: Karambole, sternfrucht 
  • Fransk: Carambole, averrhoa 
  • Spansk: Carambola Italiensk: Carambola Lagringstemperatur: 8 - 10°C 
  • Carambola har god holdbarhet
En fin og vårlig dag i dag - da passet det med litt sydfrukt til dessert - dagen begynte med tidlig morgentrening på idretts-senteret NTNU, og deretter en rask marka-tur, før OL-på skjermen stod på programmet. Middagen ble fortært foran TV-skjermen - og denne fine frukten ble altså desserten - spiste den bare naturell. Men jeg synes egentlig denne fine frukten egner seg best i salater, eller til pynt - tynne stjerneskiver som pynt på kake blir dekorativt. Om den er godt moden, er den også god å spise naturell. Den er sprø og saftig - konsistensen ligner litt på ananas, men den er nok mer syrlig på smaken enn den. Som moden er den ganske gul, kanskje med litt brunskjær i kantene. Den er mellom 15 og 20 cm lang og kantete, når man skjærer den på tvers, får man mange fine stjerner - derfor kalles den også stjernefrukt på norsk. Det er også greit å koke frukten eller bruke den til et friskt og syrlig syltetøy. Carambola er full av A og C vitaminer Frukten kommer opprinnelig fra Indonesia, men dyrkes over alt i tropene. Den vokser på treet Averrhoa carambola i familien Averrhoaceae. 
Carambola - stjernefrukt - Foto:RandiAa©
Stjernefrukt - Foto:RandiAa©
Carambola vokser på Averrhoa carambola treet
En liten video om treet:
  
 When is it ripe ?:
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar