tirsdag 27. august 2013

Helse og Velvære - Skimmelost

Fourme d'Ambert - Foto:RandiAa©
Jeg er glad i oster. Faktisk veldig glad i - så det må være tillatt å bruke et ostemotiv til dagens Augustfestbilde på Akam fotoforum. Det er på slutten av måneden og jeg synes jeg begynner å gå litt tom for motiver. Denne osten er en av mine mange favoritter. Skal nyte den senere i dag.
Skimmelost er fellesbetegnelse for en hel rekke mer eller mindre bløte oster - det brukes både ku-, geit- og fåremelk og modningsprosessen foregår ved hjelp av skimmel - en type muggsopp - og muggen som brukes er helt ufarlig for mennesker. Noen av de mest brukte "skimmel" er  penicillium roqueforti og penicillium candidum. Skimmelen fremmer modningen av osten, og derfor kan en skimmelost bli temmelig sterk.

Fourme d'Ambert nært på - Foto:RandiAa©

Noen typer av skimmelost


Blåskimmeloster:


Hvitskimmeloster:

Og Rødskimmeloster 

Osten på bildet er Fourme d'Ambert - en av de virkelig store klassikerne blant de franske blå ostene. Osten har navn etter sitt opprinnelses-sted:den lille byen Ambert i det vakre Auvergne området i Midt-Frankrike.
Fourme d'Ambert er sylinderformet og ser delikat ut på et ostebord. Oste"skorpen" er gulaktig og knudrete, og den spiser vi ikke. Men den blåskimrete ostemassen er myk og delikat - smaken er mild, og litt nøtte-aktig. Den er vel blant de mildeste blåskimmel-ostene.
Litt søtlig vin er god til denne osten. (Portvin til blå ost)

  • Type: Skimmelost
  • Melk: Kumælk
  • Land: Frankrike
  • Ingredienser: Pasteurisert kumelk, melkesyrekultur, osteløpe, salt, blåskimmelkultur.
  • Næringsinnhold pr. 100 g:
  • Energi: 1480 kJ/350 kcal
  • Protein: 22 g
  • Kulhydrat: 0 g
  • Fedt: 30 g
Litt tilbehør - Foto:RandiAa©
Stilton er en engelsk blåmuggost med navn etter landsbyen Stilton i Cambridgeshire. Denne lærte jeg å sette pris på for mange år siden etter opphold i England. 
Metoden for tillaging av denne osten minner om den for cheddar, med den viktige forskjell at forholdene er lagt til rette for innvendig modning med muggsopp av slekten Penicillium. Osten har en gulbrun farge og fuktig overflate. Den formes som en høy sylinder med diameter på 15 cm og lagres 6 måneder i kalde, fuktige kjellere.


Cropwell Bishop meieriet er en liten uavhengig familiedrevet bedrift med opprinnelse helt tilbake til 1847. Den stammer fra det vakre distriktet Vale of Belvoir på grensen til Nottinghamshire og Leicestershire - Ostene er  håndlaget etter metoder som har endret seg lite siden det 17. århundre. Dette er utsøkt "ostearbeid" etter gamle metoder - men meieri-lokalene for ostelagingen er nok langt mer komfortable enn for  noen hundrede år tilbake.
Stilton produseres i to varianter: en meget kjent blåmuggost av samme type som f.eks. Danablu, Gorgonzola og Roquefort og en mindre kjent hvitskimmelost

Denne osten min fra Cropwell kan jeg bare vise krukken av, for jeg har ikke "tatt hull på" denne enda. Den har et forseglet vokslag på toppen.

Stilton fra Cropwell Bishop - Foto:RandiAa©

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar