torsdag 29. mars 2012

Aeschna juncea - øyenstikker - en forunderlig skapning

Aeschna juncea - Dragonfly - Foto:RandiAa©
Flotte farger på denne Aeschna juncea (øyenstikker). Bakgrunnen var ikke særlig god, insektet var litt fortumlet, hadde visst støtt på noe; men heldigvis var den ikke så mye skadet, den fløy like etterpå.
Dette er en av de vanligste øyenstikkerne i Norge, kroppen er mellom 7 og 8 cm lang, og vingespennet nærmer seg 10 cm.Flotte farger har den, tror dette er en hann.(Hanner og hunner har litt ulikt mønster og fargesjatteringer)
Den må ha vann i nærheten, gjerne surt myrvann. Vi kan se den hele sommeren fra tidlig juni til sent september. Denne fotograferte jeg i juli 2011. Naturhistorisk museum har mange fine bilder på de ulike norske typene.
De store fasettøynene som utgjør størsteparten av hodet gir dem et utmerket syn, de fanger andre insekter med de hårete beina sine mens de flyr. De er blant de raskeste "rov"-insektene. Og ikke alle insekter kan som denne fly både i revers og gå på tomgang - altså stå stille i luften.
 
Fra egg til øyenstikker:
Illustrasjonen er hentet fra D.Burnie: Insekter eleksikon
Den ferdige øyenstikkeren utvikles i flere faser: Det skjer en spennende metamorfose - endring fra egg som blir lagt i vann (1), når eggene klekkes kravler den lille nymfen frem (2). Selv om nymfen er liten, har den kraftig spiseredskap. Den lever i vann for den puster gjennom gjeller som fisken. Nymfen vokser og skifter hud og farge flere ganger,(3) og etter hvert vokser vinger ut - og ved det siste hudskiftet kravler den ferdige øyenstikkeren ut og på tørt land (4).
Og selve unnfangelsen, hvordan foregikk den? 

De lager nesten et flygende hjul - hannen har et slags parrings-organ på halen som han griper fatt i hunnens hode med og hunnen strekker sin lange kropp fremover slik at den berører hannen og hennes egg blir befruktet. Så tar de en luftig parrings-tur i luften. Flyveturen fortsetter den tiden det tar at hunnen legger egg. Her en liten illustrerende video:

Mating Dragonflies from Jørgen Schyberg on Vimeo.

Filmed near Haugastøl, Norway.
No dragonflies were harmed in the production of this film. Some might even have been produced.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar