fredag 25. august 2017

Provence - Côte d'Azur - En rundreise - Mai-Juni 2015 - Del 1 - Avignon - Pont du Gard - Châteauneuf-du-Pape - Gordes - Fontaine de Vaucluse


Pont du Gard - Foto:RandiAa©
Del 1: Avignon - Pont du Gard - Châteauneuf-du-Pape - Gordes - Fontaine de Vaucluse.
Sommerturen 2015 (27.mai - 3.juni) med Utdanningsforbundet gikk til Provence og Côte d'Azur - med Nice sentralt i reisen, og det var enda mens  uskylden rådde i Nice.
Den første vakre bil-turen etter landing i Nice tidlig på dagen onsdag 27.05 gikk vestover forbi Antibes, Cannes og Aix-en-Provence før vi endte opp i Hotel Novotel i Avignon -  Avignon skulle være vårt utgangspunkt i de neste tre dagene. Og dette var min første reise til den franske riviera.

Torsdag 28.mai var dagen for utforskning av Avignon, det var varmt - 30 grader. Paveslottet stod i fokus denne dagen -
Dette palasset er en av de største middelalder-bygninger som finnes i Europa, alt i alt omfatter det 11 000 m². Det ble bygget på 1300-tallet og er nærmesst en forsvarsborg på en klippe - veggene er 5 meter tykke - etter revolusjonen har palasset blitt brukt som militært fort, og nå er det gått over til å være et rent museum. I årene 1309 til 1377 var Avignon en paveby  - Etter litt morgenvandring i Avignon, gikk turen til palasset, her er noen glimt: 

Vandring i Avignon - mot palasset
Gatekunstner i Avignon - Foto:RandiAa©
Hotel de ville - City Hall - Avignon - Foto:RandiAa©
Opéra Grand Avignon - Foto:RandiAa©
Self-reflections in Avignon - Foto:RandiAa©
Bymuren i Avignon - Foto:RandiAa©
Vi vandrer mot paveslottet:

Paveslottet i sikte - Foto:RandiAa©
Pavepalasset - Avignon - Foto:RandiAa©
Pavepalasset - Avignon - Foto:RandiAa©
Stemning i pavepalasset - Avignon- Foto:RandiAa©
Relieff i Pavepalasset - Avignon - Foto:RandiAa©
Lunch og vinsmaking i Châteauneuf-du-Pape. Le Musée du Vin - Maison Brotte er et vin-museum som har vært åpent siden 1972. Her fikk vi høre om dyrking, jordsmonn, produksjon, lagring og de ulike druesortene - og så var det selvsagt smaking - ble det for mye, var det tillatt å "spytte ut". Moderne utstyr så vel som det gamle fra hundredevis av år tilbake i tid ble beskuet og beundret. - Blant annet en tønne fra 1300-tallet.
Klart for lunch - Châteauneuf-du-pape - Foto:RandiAa©
Châteauneuf-du-Pape - Foto:RandiAa©
Le Musée du Vin - Maison Brotte - Foto:RandiAa©
Videre gikk turen til den flotte Pont du Gard - akvedukt og bro bygd ved elven Gardon av romerne, ferdig kanskje år 18f.Kr - det skal være den høyeste romerske akvedukten, et fantastisk byggverk som står på UNESCOs verdensarvliste – den er en del av akvedukten i Nîmes. Den forsynte byen med vann i mange hundrede år.:

Ved Pont du Gard - Foto:RandiAa©
Pont du Gard - Foto:RandiAa©
Elven Gardon - Foto:RandiAa©
En praktfull Platanus × hispanica - Londonplatan ved Pont du Gard -
Foto:RandiAa©
Dagen ble avsluttet med middag på en restaurant ved torget i Avignon, før vi dro tilbake til hotellet vårt i Nice - der skulle vi ha tre overnattinger - her er noen flere bilder fra denne dagen.
Fredag 29.mai ble nok en spennende dag - vi skulle på jakt etter kilden - vi dro til den idylliske middelalderbyen Gordes. Og der lunchet vi i den velrenomerte l'Estellan restaurant før jakten på kilden startet.
Fontaine de Vaucluse er et idyllisk sted - det er egentlig både navnet på en kommune, en landsby, en elv og en kilde i en dal ved foten av Vauclusefjellet, og det hele innhyllet i vakkert landskap. Veien til kilden gikk langs Avenue Robert Garcin, og vi passerte Notre-Dame Et Saint-Véran - den middelalderske kirken fra 1000-tallet - utenfor er det en fin statue av Saint Véran - krypten hans finnes inne i kirken. Véran ble helgen fordi han bekjemper monsteret Coulobre - Coulobre terroriserte store områder i det sjette århundrede.
Saint Véran som bekjemper monsteret Coulobre - Foto:RandiAa©
På klippen i Vaucluse ligger ruinene av slottet til biskopen av Cavaillon - Foto:RandiAa©
Landsbyen har bare ca 600 fast innbyggere og ble en gang kalt Vaucluse eller "den lukkede dalen" (Vallis Clausa på latin).
Fontaine-de-Vaucluse var allerede fra 1400-tallet det viktigste stedet for papir-produksjon i denne regionen. Papirmøllen er en turistattraksjon - og det produseres fortsatt papir, og da etter gamle metoder.

Fontaine-de-Vaucluse - The Petrarch column - Foto:RandiAa©
Sentralt i landsbyen står Petrarch søylen - En søyle til ære for dikteren Francesco Petrarch - (1304-1374) født i  Italia men var tiltrukket av det vakre Provence og spesielt Fontaine de Vaucluse - kilden til Sorgue elven var allerede på den tiden en attraksjon.
 Langs Sorgue-elven - Foto:RandiAa©
Langs Sorgue-elven  - Foto:RandiAa©
Langs Sorgue-elven  - Foto:RandiAa©
 Det var utrolig vakkert å  vandre langs Sorgue-elven til utspringet av kilden den kommer fra. Og så var vi der - ved kildens utspring - stemningen fikk meg til å tenke på Marcel Pagnols romaner (også filmet) hvor en annen kilde i Provence står sentralt: Jean de Florette og Manon of the Springs.
Fremme ved kilde-klippen - Foto:RandiAa©
Kilden ligger ved foten av en bratt klippe som er 230 meter høy. Det er den største kilden i Frankrike - og den femte største i verden. Den har en årlig vannmengde på 630 millioner kubikkmeter. Det var ikke før i 1985 at man greide å oppspore hvor vannet kom fra - det er en undergrunnskilde.
Dypt der nede ligger kilden i Vaucluse - Foto:RandiAa©
Så forlater vi idylliske Vaucluse - flere av mine bilder - Foto:RandiAa©
På tilbaketuren besøkte vi slottet i Gordes, og nøt den vakre utsikten. Slottet i Gordes er opprinnelig fra 1031, men ble restaurert i 1525. Flere av bildene mine fra Gordes
Gordes - flott utsikt - Foto:RandiAa©
Slottet i Gordes - Foto:RandiAa©
Del 1: Avignon - Pont du Gard - Châteauneuf-du-Pape - Gordes - Fontaine de Vaucluse
Del 2: Arles - Nice - Art
Del 3: Monaco - Monte Carlo - Grasse - Antibes


Mitt Provence-album på Flickr:
Flickr-album - Foto:RandiAa©
Turer med Utdanningsforbundet:
  1. Andalucia - 2013 
  2. BeNeLux  - 2014 
  3. Provence  - 2015
  4. Brighton  - 2016 
  5. Krakow - 2017
  6. Kroatia og omegn - 2018
  7. Bratislava og Wien - 2019

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar