lørdag 19. august 2017

Krakow og omegn - En interessant reise - Juni 2017 - Del 1: Krakow

Hestedrosje ved det lille torget-Maly Rynek - Foto:RandiAa©
Årets sommertur (2017) med Utdanningsforbundet gikk til Krakow og omegn – dette er femte år på rad jeg er med på disse sosiale og kulturelle reisene. Her er en oversikt over de jeg har vært med på:
  1. Andalucia - 2013 
  2. BeNeLux  - 2014 
  3. Provence  -  2015
  4. Brighton  -   2016 
  5. Krakow -      2017
Dag 1 og 2 - Krakow - severdigheter - Noen fotoglimt
På morgenen torsdag 8. juni dro vi med Norwegians direktefly til Krakow. En forholdsvis kort og grei reise - jeg hadde hørt mye om Krakow, men hadde ikke skrudd opp forventningene til reisemålet - jeg må innrømme at jeg ble positivt overrasket - her var det så mye mer å se enn jeg hadde tenkt meg - noe forberedt var jeg gjennom den fine reiseguiden min. Åtte dager til ende skulle vi tilbringe på  hotel Wyspianski - sentralt like ved sentrum av gamlebyen, og ellers ble dette utgangspunktet for alle utfluktene våre. Hotellet er oppkalt etter kunstneren Stanisław Wyspiański som også har utsmykket Franciscaner kirken.
Og på kvelden var det god mat og drikke på Kogel Mogel restaurant.
Dag 2 var dagen for en grundig vandring i byen, hovedsaklig Gamlebyen.  Vi ble godt kjent med det store torget, Rynek Glówny, fra middelalderen - de gamle markedshallene her og den vakre St.Mary's kirke - lunch ble inntatt på restaurant Starka som ligger i jødekvarteret Kazimierz - og ettermiddagen tilbrakte vi det gamle kongeslottet Wawel som ruver over byen. Og kvelden ble avsluttet med middag på hotellet.
Eros Bendato hodeskulptur av Igor Mitoraj  - Foto:RandiAa©
Eros Bendato (Eros Bound) hodeskulptur av Igor Mitoraj (1999, på markeds-plassen fra 2003) er 3.5 meter lang og 2 meter høy. Skulpturen har blitt et populært møtested, og er et av de mest fotograferte motivene på Markedsplassen.
Mariakirken - St Marys Basilica - Foto:RandiAa©
Mariakirken og "Trumpeter of Krakow"  - Foto:RandiAa©
I et av tårnvinduene står han  - jeg lyttet flere ganger til denne ”Trumpeter of Krakow”, vinket til han også – det var litt spooky. Hver time står han der – dag og natt – og spiller Hejnal Mariacki, en fire-toners polsk hymne til lyden brått slutter, for han ”blir skutt”, men han vinker alltid til oss etterpå. (Trompetisten kommer fra det lokale brannvernet – og tradisjonen stammer fra den gang en trompetist varslet om tartarenes inntog, selv om han ble skutt midt i melodien, fikk han varslet bybefolkningen)
Trumpeter of Krakow:
 
Markedsplassen Rynek Glówny og hallene- Foto:RandiAa©
Markedsplassen er faktisk den eldste markedsplassen i Europa – den stammer fra 1200-tallet, ble bygd etter mongol-invasjonen i 1241 – severdighetene ligger på rekke og rad her: Mariakirken, St.Wojciech kirken (St. Adalbert kirken - Adalbert), monumentet av Polens største poet – Adam Mickiewicz, og Kleshallene – Sukiennice 
 Sukiennice - Foto:RandiAa©
Markedshallene - Sukiennice – er 110 meter lang og fra 1300-tallet – her foregikk handel i middelalderen og i renessanse-tiden. Saltet fra Wieliczka-gruven var sentralt i handelen – russiske handelsmenn brakte med seg krydder, pelsverk og silke fra Østlige trakter – Krakow var et møtepunkt mellom vesten og østen. Kanskje verdens eldste kjøpesenter? Souvenirbutikker på gateplan i dag, og Krakows nasjonalmuseum i andre etage.
Krakow er virkelig "byen med kirkene" - i et antall av rundt 150. Og her er noen av de mange jeg tok bilde av:
St.Barbara Church ved Maly Rynek - Foto:RandiAa©
St.Barbara Church - vi ser bare det runde koret av den fra denne siden - kirken ligger ved Maly Rynek – det lille torget, her var kjøtt-markedet i eldre tider.
St.Adalbert Church - Foto:RandiAa©
Church of St.Francis - Foto:RandiAa©
Jeg tilbrakte litt tid i Church of St.Francis - kirken til ære for Frans av Assissi, og utsmykket av Stanislaw Wyspianski (han som hotellet vårt var oppkalt etter) - Krakows vakreste glassvindu stod han også bak. 
Glassvindu i St.Francis Church - Foto:RandiAa©
St.Andrew's Church - Foto:RandiAa©
Mariakirken (se tidligere bilde) - St Marys Basilica - Foto:RandiAa©
Church of st.Peter and st.Paul og statuen av Piotr Skarga på St.Maria Magdalene Square - Foto:RandiAa©
Rådhustårnet (bygget på 1200-tallet) er det som står igjen av rådhuset som ble revet  i 1817, før det ville ha rast sammen av seg selv – nå kan vi se en modell av hele det opprinnelige rådhuset – det var bygd av tømmer, mens tårnet, som fortsatt står der, var bygd av stein på 1300-tallet – det er litt skjevt, ble det etter en storm i 1703 – i 1524 fikk det klokken sin på. – kjelleren har vært torturkammer og ølhall – det er en kafé der i dag:
Rådhustårnet - Foto:RandiAa©
Krakow har mange parker og grøntanlegg, flott beplantet og omkranset av vakre trær. Planty Park kalles den parken som omkranser Gamlebyen - her vandret jeg mye:
Planty Park omkranser Krakow gamleby

Planty Park var populært tilholdssted både for Krakows innbyggere og for turister - her spaserte folk, her jogget det mange, her var benker over alt som ble benyttet til romantikk, soveplass, eller "just for relaxation" (reiselederen vår prøvde også Krakow-benkene) - her er noen glimt fra parken:
Planty Park - Foto:RandiAa©
Benk-bildene fra Planty Park taler for seg selv:
Planty Park - studenter på Katarzyna Bazarnik-benken - Foto:RandiAa©
Planty Park - Foto:RandiAa©
Planty Park - Foto:RandiAa©
Planty Park - Foto:RandiAa©
Planty Park - Foto:RandiAa©
Planty Park - Foto:RandiAa©
Man kan ikke besøke Krakow uten å ta turen opp på høyden der Wawel slott ligger vakkert med utsikt til Vistula elven (Wisla).
Slottet ble bygd under Kasimir III sitt styre i årene 1330-1370 – på denne høyden har det visstnok bodd folk i tusenvis av år.
Her er noen av bildene fra Wawel (og flere her):
På vei opp til slottet og rytterstatuen - Foto:RandiAa©
Vakre Ask-trær (Fraxinus excelsior) ved Wawel slott - Foto:RandiAa©
Vasa Dynasty Chapel og Sigismund Chapel med gull-kuppel - Foto:RandiAa©
Courtyard - gårdsplassen til Wawel slottet - Foto:RandiAa©
Wawel - Silver Bells Tower - Foto:RandiAa©
Vakker utsikt til Wisla fra Wawel slott - Foto:RandiAa©
Dagens omfattende sightseeing ble avsluttet på strøket ved den vakre Florianporten - Muren stod der til 1800-tallet – nå står det bare en bit igjen ved Florian-porten. Den stammer fra 1307 og har navnet sitt etter byens skydsengel – St.Florian. Ved denne porten startet konge-veien til Wawel-slottet – og veien fører også direkte til Markedsplassen:
St. Florian's Street ved Florianporten - Foto:RandiAa©
Segways ved byporten - Foto:RandiAa©
Galleriet ved Florian Gate - Foto:RandiAa©
Jeg avsluttet den omfattende sightseeingen på det som kom til å bli favoritt-kaféen min i Krakow - Camelot:
Cheese-cake på Camelot - iPhonefoto:RandiAa©
Uteplassen hos Camelot - flere av mine Camelot-bilder - Foto:RandiAa©

Krakow-reisen Del 1
Krakow-reisen Del 2


Her er mitt album på Flickr med flere bilder fra turen:
Link til albumet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar