torsdag 7. mai 2015

May is my favourite month - except for the lily beetles - Here they are on the go again!

Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Liljebiller - På'n igjen!
I år var disse røde, blanke flotte, slemme virkelig tidlig ute - så de første i februar. 21. februar var det.
Da ble jeg virkelig på vakt - og har fulgt nøye med - så de første som "kopulerte" allerede i april - jeg har tatt de etter hvert - og må dessverre innrømme at jeg har sprøytet i år - da med det sterkeste "lovlige" middelet. Jeg vil begrense sprøyting og prøve å få bort liljebillene før nytte-insektene kommer. Tror det kan la seg gjøre.
Disse bildene er tatt i dag - og det var i et bed der jeg ikke har sprøytet, for jeg har bare få liljer der.
Jeg har prøvd å samle de fleste liljene i et bed som er fint synlig fra stuen.

Liljebillens latinske navn er Lilioceris lilii, den hører til familien Chrysomelidae - bladbillene.
Den er rødlakkert og flott å se på - mens larvene er orange-brune og ekle - ganske svarte kan de se ut også for de avgir et mørkt stoff som de gjemmer seg i.
Livretten er liljeblader - tror ikke jeg har sett dem på andre planter jeg.
Selv om jeg har holdt på med hage i mange tiår, så var det ikke før jeg flyttet fra gammelhagen  at jeg fikk besøk av disse - tror det var for 8 år siden.
Hvis man ikke er årvåken overfor disse, så får man et stort problem - det vil si man får ingen liljer. Jeg kjenner faktisk hagefolk som har blitt så lei av kampen mot liljebillen at de har gitt opp å dyrke liljer.
De er heller ikke så lette å "plukke", selv om de er lysende synlige på de grønne liljebladene - for de er noen smarte beist: Når man nærmer seg og det faller en skygge over dem, kaster de seg raskt ned på jorden, og da med "buksiden" opp - og den er svart, så ser man de ikke mot hagejorden. De er heller ikke så lette å "knerte" for "panseret" er nokså hardt.  

Liljebillene er ca 8-10mm lang, og hodet er kullsvart, beina og følehorn er også mørke.
Den var bare å finne rundt Oslo-fjorden på 1990 tallet, men så begynte den å spre seg til Vestlandet og litt lengre nordover.
Den overvintrer i jorda - og kryper frem så fort vårsolen begynner å varme litt.
Litt mer informasjon om dem
.
Dagens fotofangst ble en liten "kopulerings-serie":
Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Lilioceris lilii - Liljebiller - Foto:RandiAa©
Her er noen av liljene mine som jeg ikke unner disse rødkledde - Flickr-album liljer  - Foto:RandiAa© :


søndag 3. mai 2015

Mai er min favoritt-måned - Første søndag i mai-2015 - en fin solskinnsdag

Jeffersonia dubia - Foto:RandiAa©
Første søndagen i årets mai-måned ble en fin dag på alle måter. Ikke de helt sommerlige temperaturer, men sol - sol - sol.
Dagen startet med at nabo-venninne Britt Sissel og jeg skulle ta en ganske kort tur i dag - for vi hadde begge en del andre gjøremål - Men som oftest når vi drar ut på turene våre (B.S er akkurat lik med meg når det gjelder gåing-gåing-gåing, bare at hun mangler lydboken på øret, og den har jeg heller ikke på når vi går sammen)- så blir det alltid til at vi drar av gårde langt og lenge. Slik ble det også i dag - En plutselig innskytelse fikk oss til å velge den trange Stokkbekk-dalen først (bilder jeg har tatt der tidligere) , og da vi ikke kunne følge bekken lengre ville B.S gjerne innom Ranheim og se områder hun ikke hadde sett før. Vi dro til Rotvoll og tok Ranheimsveien derfra - da var det noen som hadde lyst på kaffe, og vi lurte på om det trivelige Ranheim Bydelsmuseum var åpent - Joda, vi rakk dit i tide. Kaffe og vafler og mange hyggelige mennesker å snakke med.
Hjemveien tok vi gjennom Jakobsli - ruten vår på kartet ble omtrent slik

 - og ca 14km:
Før jeg dro ut hadde jeg laget deigen til noen protein-rundtykker jeg aldri hadde laget før. Oppskriften fikk jeg fra Mona på Snåsa. Den så slik ut: 
  • 4 egg, 
  • stort beger med cottage cheese, 
  • 2ts bakepulver, 
  • 400g havregryn, 
  • bruk stavmikser, lag 10-12 stk, stekes 200grader i 20 min.

Uten sukker, veldig lettvinte og veldig "healthy" - og ikke minst, (nå har jeg spist av dem):Veldig gode.
Jeg gjorde en ørliten tilpasning av oppskriften - tror jeg fikk med noen gram havregryn for mye, derfor tilsatte jeg to store spiseskjeer yoghurt naturell. Og fordi de hadde stått klare på brett mens vi var på tur, var jeg redd de var blitt litt skorpete - noe de egentlig ikke var - men for sikkerhets skyld penslet jeg med litt eggehvite, så ble de blanke og fine oppå. Og så stekte jeg dem i 20 minutter + 3 minutter ekstra. - Og: Jeg laget 16 rundstykker av denne oppskriften!
Ser jo delikat ut også:
Proteinrundstykke - Foto:RandiAa©
Mens de stekte, tok jeg en rask runde rundt de "våronn-ferdige" bedene mine, og knipset noe av dagens blomstring - (bildet på toppen, Jeffersonia dubia er en av mine favoritter - har den både i blå og i hvit utgave). Her er noe av det andre som blomster for tiden:
Sanguinaria canadensis Multiplex - Blodrot- Foto:RandiAa©
Corydalis solida - Lerkespore - Foto:RandiAa©
Primula x pubescens - Hageaurikkel - Foto:RandiAa©
Omphalodes verna - Vårkjærminne - Foto:RandiAa©
Dette ble en riktig fin første-søndag i mai.....