søndag 17. juli 2011

Juli - høysommer og vakker blomstring

 
 
 
Fem variasjoner over Winchester Cathedral (Austin, English rose 1988) Foto:RandiAa©
Juli er høysommer og alt blomstrer på sitt vakreste nå, også rosene. Jeg begynner med en presentasjon av rosen Winchester Cathedral og David Austin i dag. Historiske roser, veldig gamle roser er duftende og engangs-blomstrende, de remonterer altså ikke. Likevel står de historiske rosene mitt hjerte nærmest.Men av moderne roser er de engelske rosene som David Austin begynte å ale frem på 1960-tallet absolutt en stor konkurrent til de historiske rosene. Jeg har vært litt samler av Austin-roser helt fra 1980 tallet da de begynte å komme på markedet her. Det som er spesielt med disse er at de har den gammeldagse formen, de dufter og ikke minst de gjenblomster (remonterer). (Noen av Austins roser er engangs-blomstrende også). Her har jeg en gammel Web-side om  disse.
Den første rosen Austin kom med var Constance Spry i 1961. (Jeg har denne også, men den blomstrer ikke enda hos meg, den fikk litt hard medfart sist vinter). Siden den første rosen sin, har Austin og hans sønn produsert rundt 200 ulike roser.
Firmaet ble grunnlagt i 1969 og er helt og holdent et familie-foretagende. Rosene fra Austin er blitt internasjonalt belønnet flere ganger, og på Chelsea Flower Show vinner han stadig gull-medaljer for rosene sine.
Chelsea Flower Show.
Winchester Cathedral er blant de første av Austin-rosene jeg begynte med ikke mange årene etter at Austin hadde fått den frem. Den fremkom hos David Austin i 1988 som en sport av Mary Rose som er rød - derfor er knoppene på Winchester Cathedral ganske røde, mens den utsprungne blomsten er helt hvit.
Her kommer et par andre Austin-roser:
Golden Celebration (Austin 1992) - Foto:RandiAa©
L.D.Braithwaite (Austin 1988) - Foto:RandiAa©
L.D.Braithwaite (Austin 1988) - Foto:RandiAa©


Geschwinds Nordlandsrose 1 (Ungarn 1884) - Foto:RandiAa©
Blant rosene som er bedenes enere i disse dager, blomstrer fortsatt liljene og andre stauder - og humlene koser seg:
Liljebed - Foto:RandiAa©
Knautia macedonia og humlen - Foto:RandiAa©
Knautia macedonia og humlen - Foto:RandiAa©
Lilium Medallion (Asiatic hybrid) - Foto:RandiAa©
Pelargonium peltatum - Foto:RandiAa©
Den blomstrer ikke enda, men jeg er veldig glad i denne duftende Balsam (Tanacetum balsamita) - Foto:RandiAa©
Tricyrtis macropoda (Toad Lily) - Foto:RandiAa©
Knautia macedonia - Foto:RandiAa©
Allium caeruleum azureum - Foto:RandiAa©
Lilium Loreto (Asiatic hybrid) - Foto:RandiAa©
Lilium Loreto (Asiatic hybrid) - Foto:RandiAa©
Flere rosebilder på Flickr:
Roses, a set on Flickr - Foto:RandiAa©
El AreanaRosa majalis - kanelroser.alba Hurdalsroser.alba HurdalsroseLouise Bugnet (r.rugosa hybrid)Louise Bugnet (r.rugosa hybrid)
rosa majalis (kanelrose)Poppius, Rosa stenbergii, R. spinosissima, about 1850Mary Rose, (Austin)Tøyen botaniske, Oslo. Rosa spinosissima 'Dunwich Rose'Hurdalsrose hyphenRosa gallica versicolor: "Rosa Mundi"
Frühlingsduftr.helenea hybridarosa helenae hybridarosa helenae hybridar.spinosissima FrühlingsduftColour Contrasts
spinosissimus-Poppius hyphenBonicaGreat Westernr.helenea hybridar.helenae hybridar.helenae hybrida

4 kommentarer:

 1. Fantastisk roseblomstring. Ja, nå er det virkelig høytid for blomstring og det er herlig å være eier av en hage! Ønsker deg en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
 2. Takk for det, Vivi.Fint å kunne ta bilder når det er på det beste...så har man noe å se på i den kolde vinter også...

  SvarSlett
 3. Flott høysommerblomstring. Winchester Cathedral er nydelig, med de røde knoppene som går over i hvitt når blomsten åpner seg.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 4. Tusen takk Mariann...fin uke til deg også.

  SvarSlett