fredag 23. mars 2012

Mars er tulipan-tid - inne - til de dukker opp ute

Foto:RandiAa©
Mars er tulipantid - egentlig begynner jo "tulipantiden" allerede før jul - ikke i egne bed enda da, men "Tulipaner fra Amsterdam" - nei forresten -  ikke fra Amsterdam lengre; vi produserer de selv i Norge nå.
Faktisk  - tulipan-tiden med salg i butikker strekker seg helt fra desember til april nå. Opplysningskontoret for blomster og planter kan fortelle at nordmenn i løpet av denne sesongen kjøper 75 millioner tulipaner. Når det nærmer seg påske, er det de gule tulipanene som er i skuddet; mens anledninger som morsdag og valentinsdag har de røde og rosa tulipanene som favoritter.
Og fordi jeg "satt inne" i tre måneder med brukket ankel midt i "tulipan-sesongen" har jeg aldri fått så mange tulipanbuketter som i år - venninner og naboer har kommet på besøk ofte medbrakt "tulipan-buketten".
Fotografiene i dag er fra den siste buketten som ankom, venninne Gerd hadde den med da hun var invitert til lunch her for noen dager siden.
Denne frisk-fargede løk-blomsten har en historie langt tilbake på 1500-tallet, da den ble innført fra Persia til Europa, og ble en ettertraktet plante hos de øverste på rangstigen eller i fine parkanlegg.
Til Norge kom de første løkplantene fra Nederland. Og nå produseres alle tulipanene stort sett i Norge.
Jeg setter gjerne vasen med tulipaner ganske kaldt om natten, da holder de seg lenge - lurt er det også å kutte stilkene litt en gang i mellom. Vasen bør ikke ha så mye vann, det er ikke lurt å ha tulipan-blader under vann, da blir det snart dårlig kvalitet på vannet.
Nå kan man glede seg over de fargeglade tulipanene i vaser innendørs helt til de første tulipanene viser seg i egne bed utenfor.

Her noen variasjoner over buketten fra Gerd:
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©

2 kommentarer:

  1. De herlige tulipanene er så velkomne når de kommer i butikkene! I mange flotte farger liver de opp i stuen! Nå er de på vei opp i hagen her, men det er flere som venter på det, nemlig hjortene, de elsker tulipanknupper......
    God helg!

    SvarSlett
  2. God helg til deg også...jeg ser faktisk i dag i noen bed at tulipan-blader stikker opp allerede. Det er tidlig i år. Heldigvis ingen slike "spisende" dyr rundt husene her.....

    SvarSlett