mandag 10. juni 2019

Madeira - En vårlig reise - April 2019

Restaurant TOKOS Funchal - Estrada Monumental 169 - Foto:RandiAa©
Bildet over viser en restaurant som "blomstermessig" er en god representant for Madeira. Dette var en restaurant i gaten der vi bodde - både navnet (kos for to - TOKOS), blomsterprakten og maten imponerte meg. Maten er utsøkt og populær -  man må alltid bestille bord der. Her serveres måltider basert på lokale råstoffer, og prisen er så absolutt ikke avskrekkende.
Litt om turen vår:
En uke før påske - var et godt valg for en reise til Madeira - da først og fremst Funchal, og området rundt. Sommervarmen hadde ikke satt inn enda, og badelivet hadde ikke slått til enda - ikke noe yrende liv på klippe-steinene ved havet, skjønt noen badende kunne sees nå og da. Fire blomsterglade damer som også var spreke til beins og likte vandringer, hadde for mange måneder siden bestemt seg for å reise til den frodige øya. (Jeg hadde faktisk vært der en gang tidlige - for flere ti-år siden, og jeg kunne konstatere at antall hoteller var mangedoblet siden dengang)
Denne portugisiske øya ligger nærmere Nord-Afrika enn Europa – og klima er subtropisk – og april er en fin måned å reise dit, da er det blomsterrikt og frodig – dessuten er temperaturen behagelig for oss nordboere på denne tiden – ikke for varmt.
Vil man bevege seg litt rundt i naturen, bør man være ganske ”gangbar” av seg – for her er det kupert terreng, bakker og steiner og høydeforskjeller.
Hager med frukter og blomster finner man over alt – og i sentrum av byen Funchal føles det trygt å ferdes – kriminalitet skal visst ikke være noe stort problem her.
Restaurantene er mange, fisk og skalldyr er spesialiteter – farger og kunst og street-art opplever man over alt.
Madeira har også en veldig fin kabel-bane – vi tok ikke den, for to av damene hadde visst litt høydeskrekk – men opp til den botaniske hagen dro vi, med buss, ikke noe mindre ”skremmende” det enn kabelbanen, spør du meg – bratt, bratt, bratt – smalt og svingete – tilbake tok vi taxi – ikke så skremmende det – bortsett fra for Trine som satt i forsetet.
(Ang. busskjøring i dette bratte svingete område – en tragisk ulykke et par dager etter at vi var kommet hjem, en buss med turister kjørte utfor og ca 30 mennesker mistet livet – trist)
Her er et lite utvalg av steder man bør få med seg i Funchal, mer her
Litteratur:

Jeg hadde ikke så mange reisebøker denne gangen - jeg baserte det meste av informasjonen fra oppslag på nettsider, bortsett fra en bok om planter og trær i slike subtropiske områder hadde jeg disse tre:

Fotomotiver var det mange av (altfor mange) - jeg kom hjem med rundt 800 bilder, men etter sletting og redigering i ganske mange timer og dager, har jeg endt opp med 330 bilder -og her kommer et utvalg av dem, med litt kommentarer på enkelte.
Botanisk hage var noe av det første vi besøkte - opptatt av planter, trær og natur var vi alle fire. (Anita har tatt bildet like før vi befarer hagen)
Jardim Botanico Madeira ligger oppe i høyden - ganske høyt ja, og den greieste måten å dra dit på er kanskje med kabel-banen - men det var noen som ikke ville henge høyt der oppe i luften, så vi valgte buss - og det var ikke mindre skrekkinngydende. (Vi valgte taxi på tilbaketuren – det var ikke så skummelt, vel ikke for oss i baksetet da, men for Trine i forsetet så det visst annerledes ut.....)
Denne hagen har eksistert i ca 60 år.

Vi entrer Jadim Botanico - Foto:RandiAa©
- og studerer oversikten over områder og innhold - Foto:RandiAa©
Mange spectakulære aloe sorter - her Aloe Kumara plicatilis - Foto:RandiAa©
Dekorativ beplantning - Foto:RandiAa©
Idyll over alt - Foto:RandiAa©
Spectakulær utsikt over Funchal fra hagen - Foto:RandiAa©
Den vakre blomstringen på Jacarand-trærne og andre trær er noe jeg vil huske fra denne turen:
Caesalpinia pulcherrima - Red bird of Paradise - Påfuglhale  - et tre som lyser opp med sine orange blomster - Foto:RandiAa©
Jacaranda - et av de vakreste trærne jeg vet - blomstret over alt - Foto:RandiAa©
Jacaranda - Foto:RandiAa©
Jacaranda - Foto:RandiAa©
Noen glimt fra vandringer i byen - det ble en del kilometer tilbakelagt hver dag - vi bodde i Lido-området - der det er mange hoteller og bade-områder
Mange morgen- og kvelds-turer ble tatt langs Promenade do Lido Coastal Walk Funchal – Lido badene, bassenger, hager, blomsterprakt ble beundret – mange kafeer og restauranter finner man også i området – og skuer man utover havet, er det godt mulig man får øye på delfiner.
Turen i motsatt retning langs kysten tok jeg også flere ganger – fulgte hovedveien til Funchal sentrum - jeg valgte å gå til og fra sentrum av gamle-byen i stedet for å ta buss - i strøket her vandret jeg mye:

Denne ruten gikk jeg mange ganger
Interessant sted langs Lido-walk:Pier Wilson - Cais do Carvão (Coal Wharf) -
Foto:RandiAa©
På vei til sentrum passerte jeg Reids Palace - Foto:RandiAa©
The Ritz - Foto:RandiAa©
Reid's Palace har jeg besøkt ved tidligere Madeira tur, like så det tradisjonsrike Ritz - begge stedene er "in-steder" når man tar turen til Madeira.
Funchal er ingen direkte stor-by, selv om nesten halvparten av Madeiras befolkning bor her, ca 120000 innbyggere av 270000 – turisme er den viktigste inntektskilden, men sukker-produksjon og vin skaffer også inntekter.
Byen kranses av åser og har mange bratte bakker – en flott havn, mange offentlige hager og parker, flere vakre kirker - og en sentral festning som lyser gul mot blå himmel og blått hav (São Tiago festning - hvor man finner et moderne kunstmuseum)

En av de større parkene - Santa Catarina Park - Foto:RandiAa©
Fotballspilleren i Jardim do Almirante Reis park - Foto:RandiAa©
Her var det før parkeingsplass og fotballbane, nå er det skate-park og en fin grønn lunge i byen - statuen av fotballspilleren er til ære for de som sparket ball på en av de første plassene i Funchal. Den kom i 2005 og kunstneren er Martim Velosa.
Enda en hage: Jardim Municipal - RandiAa©
Jardim Municipal - RandiAa©
Taxi utenfor Jardim Municipal - RandiAa©
São Tiago fort og strand - RandiAa©
Noen kirker ble også besøkt:
The Socorro Church - Santa Maria Major Church - RandiAa©
Funchal Cathedral - RandiAa©
Inside Funchal Cathedral - RandiAa©
Madeira besøker man ikke uten å foreta en levada-vandring – hva er så Levada? Jo, et sinnrikt vannings-system (ca 215 mil i lengder). Les mer om dette her.
Anita og jeg valgte samme ”løype” en dag – vi valgte buss litt opp i høyden, og en dal som kalles Paradise Valley - heter egentlig Levada Da Serra Do Faial. Grønt, fruktbart og blomsterrikt i hele området – frisk luft og ingen forstyrrende lyder – bare naturens egne. Her og der kunne vi skimte små landsbyer og bondegårder i det fjerne.
Guiden vår var kjentmann i området, ikke bare kjente han mange trær og plantenavn, (og beretningen hans var krydret med mange morsomme historier) – men også alle hundene i området var han personlig venn med. Anita har en fyldigere reportasje fra vandringen.
Her er noen av mine bilder fra turen:

Levada-vandring i Paradise Valley - RandiAa©
Noen små gårder i Paradise Valley - RandiAa©
Vandre-sjefen vår var venn med mange hunder - RandiAa©
Geranium Maderense langs levada-stien- RandiAa©
Det var mange hunder og katter på levada-vandring - RandiAa©
Noen gamle og falleferdige hus på levadaen - RandiAa©
Berømt parkering på Levadaen- RandiAa©
Det var også en opplevelse å besøke Farmers Market - Mercado dos Lavradores -her var jeg flere ganger - det var så mye spennende og interessant å se der - frukter, grønnsaker, planter, frø, fisk og mye mer: Her er noen bilder fra Markedet:

Utenfor Mercado dos Lavradores - RandiAa©
Mercado dos Lavradores - RandiAa©
Black Scabbard - Dolkfisk - (nærbilde) Mercado dos Lavradores - RandiAa©
Mercado dos Lavradores - RandiAa©
Mercado dos Lavradores - RandiAa©
Hobby? Mange spilte nær markedet, og menn stod rundt og så på - RandiAa©
Det var flere loppemarked i Funchal - RandiAa©
Noen flere glimt fra Funchal:

Sunset - Doca do Cavacas - Best seafood restaurant in Funchal - RandiAa©
Cablecar - Funchal - RandiAa©
Cablecar - Funchal - RandiAa©
Praça do Infante med Rotunda do Infante Fountain og statuen av Henry the Navigator - Funchal - RandiAa©
Båtmaling ved São Tiago Fort - Funchal - RandiAa©
Moloen i Funchal - RandiAa©
En liten godbit til slutt i reiseberetningen min - Santa Maria Street -
Man bør ikke gå glipp av den mest charmerende gaten i Funchal – Rua Santa Maria. Her tilbrakte jeg mye tid – her er det kunst på alle dører, og noe på veggene også. Jeg gikk flere ganger på dagtid her og fotograferte – og her hadde vi vel det hyggeligste middagsmåltidet vårt også. Det ble båret ut ekstra bord for oss på en egnet vegg-plass. Etter måltidet konverserte vi med den vakre og charmerende kelneren som belærte oss om fisken noen av oss hadde spist. Black scabbard fish espada - Aphanopus carbo - Dolkfisk.

Rua Santa Maria er en gammel ”sjømannsgate” - den skal visst datere seg tilbake til 1400-tallet – men i dag er den ”oppjustert” for både turister og lokalbefolkning. Yrende full av restauranter og puber i stor konkurranse, men det ser ut til å være nok kunder. Dette er gamlebyen og den delen som kalles Zona Velha.
Kunstprosjektet er ca 10 år gammelt og ble startet av daværende kulturminister. Lokale kunstnere tryllet med dørene og det gamle og forfalne ble spennende og fargerikt. Prosjektet er kalt «Arte de Portas Abertas» - «Kunst for åpne dører», og det skulle inspirere hele Funchal til å engasjere seg i kunst og kultur. Her er noen av de kunstmalte dørene - og her er enda flere i mitt Flickr-album:

Doors in Rua Santa Maria - Funchal - RandiAa©
Doors in Rua Santa Maria - Funchal - RandiAa©
Doors in Rua Santa Maria - Funchal - RandiAa©
Doors in Rua Santa Maria - Funchal - RandiAa©
Doors in Rua Santa Maria - Funchal - RandiAa©
Flickr-album - dører i Funchal - RandiAa©:
Flickr-album - Madeira - RandiAa©:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar