tirsdag 24. januar 2017

BeNeLux - En rundreise - Mai/Juni 2014 - Del 1: Volendam - Amsterdam

Dam-plassen med Det Kongelige Palass - Amsterdam - Foto:RandiAa©
Her kommer en liten beretning om en rundreise i BeNeLux-landene mai-juni 2014 - litt tekst og mest bilder. Reisen var i regi av Utdanningsforbundet, med Orklareiser som turoperatør.
Jeg har delt reisen i tre deler: Del 1 Volendam - Amsterdam, Del 2 Maestricht - Luxembourg og Del 3 Brüssel - Brugge
Men rundreisen omfattet mange flere steder enn disse nevnt i overskriftene.

Vi snakker ofte om BeNeLux-landene som en enhet, og det er de jo også på mange områder - med et utstrakt samarbeid og mange likhetspunkter i kulturell og historisk bakgrunn. Men likevel har hvert av landene - Belgia, Nederland, Luxembourg - sine særegenheter.

Vi ankommer Schiphol tidlig på morgenen 28.mai. Og der venter bussen på oss - den skulle bli vår gode følgesvenn på hele rundturen.  På veien til Amsterdam går ferden innom idylliske Volendam ved den kunstige innsjøen IJsselmeer - til tross for regn denne første dagen kunne vi lett se at dette var et idyllisk sted. Temperaturen var god og vi ruslet på en liten rekognoseringstur. Så var det besøk på et ysteri eller ostefabrikk - så mye smaksprøver at her var det nesten et lunch måltid. (Og kofferten var selvsagt velfylt med oster på hjemturen).

Her er noen inntrykk fra Volendam:
Volendam video-klipp
 
Her lager de ost - smake fikk vi også:
Volendam - besøk på ostefabrikk - Foto:RandiAa©
Volendam - besøk på ostefabrikk - Foto:RandiAa©
Glimt fra Volendam:
Volendam - idyll gråvær til tross - Foto:RandiAa©
Volendam - Foto:RandiAa©
Noen kjøpte paraply i Volendam - Foto:RandiAa©
Så gikk ferden videre til NH Hotel Carlton i Amsterdam - her skulle vi holde til et par dager før ferden gikk videre til Luxembourg. Hotellet ligger veldig sentralt, ikke langt fra Damplassen - og utsikten fra rommet mitt var urban og upåklagelig:
Amsterdam - utsikt fra Hotel Carlton - iPhone-foto:RandiAa©
Sentralt lå også vårt spisested for kvelden - Van Rijn Rembrandtplein:
Morgenen etter var vi klare for den store "utforsk-Amsterdam-dagen" - For å få mest mulig ut av by-opplevelsen, ble det både vandring til fots og kanalbåt-tur senere på dagen - vi hadde to flinke byguider med oss. Noen timer tok vandringen, vi oppholdt oss hovedsaklig i sentrum av byen. (Se vandringen på kartet - jeg gikk ca 10km) - Et lite pusterom med "egne" aktiviteter ble det tid til, før vi dro ut på kveldens middags-cruise på kanalene. Det var en fin kombinasjon: God mat og drikke, med flotte Amsterdam prospekter på alle kanter - og hyggelige mennesker i "samspising".
Her noen glimt fra Amsterdam - en by det alltid er spennende å komme til - jeg har vært der flere ganger (Amsterdam-guide): 
Blomstermarked ved Singel kanal - Foto:RandiAa©
Rytterstatuen - dronning Wilhelmina - Foto:RandiAa© 
Dronning Wilhelmina ble etterfulgt av dronning Juliana og etter henne kom datteren Beatrix - Fra 1890 til 2013 var Nederland styrt av dronninger - Willem ble konge i 2013 da moren abdiserte.
Det kongelige palass på Dam plassen - Foto:RandiAa©
Dam-plassen ligger i sentrum av Amsterdam - omkranset av vakre bygninger. Plassen er alltid full av turister, det er entertainere, musikk og liv over alt. Damplassen ble bygget på slutten av 1200-tallet som en demning som skulle hindre overstrømmelser fra elven Amstel. Men så fant byarkitektene at dette var et fint sentrum for byen - og flotte bygninger ble reist etter hvert rundt plassen. Her finner vi også det nederlandske vokskabinett - Madame Tussauds Museum, det ruvende krigsmonumentet  (mitt bilde) og Nieuwe Kerk.
Slottsbygningen på bildet var egentlig rådhus da det ble bygget på 1600-tallet. Det var Napoleons bror, Louis Bonaparte som tok det i bruk som palass. (Han satt som konge av Holland 1806-1810)- Amsterdam betyr egentlig demningen av elven Amster, en demning som ble konstruert i Middelalderen.
En liten "kuriositet" - noen fikk meg til å gå inn på et lite lokale som jeg trodde var en kafé - men jeg ble nokså forfjamset da jeg kom inn i et "tåkelagt" lokale - Jeg trodde Mellow Yellow var en vanlig coffee shop jeg - så feil kan man ta - jeg kom ut derfra litt lettere sjokkskadet:
Mellow Yellow Coffee Shop - Foto:RandiAa©
Men her i denne interessante "byport"-bygningen var det en proper Café i første etasje:
The Waag - Foto:RandiAa©
Her kommer en del "kanal-relaterte" bilder - kanalene er Amsterdams kjennetegn, og de preger virkelig byen:
Kromboomsloot kanalen ble i 2007 valgt som den vakreste gaten i Amsterdam - Foto:RandiAa©
Det går ganske livlig for seg på kanalene - Foto:RandiAa©

Munttoren og Nemo Teknisk museum  Foto:RandiAa©
Nemo Teknisk museum - iPhone-foto:RandiAa©
Dette er Vitenskapsmuseet Nemo Teknisk museum - en morsom attraksjon for både barn og voksne.
Arkitektonisk spesielt er det også - en "kopi" av baugen på et skip. Det passer godt inn i omgivelsene der det ligger i havneområdet.(Arkitekten er italieneren Renzo Piano, som har stått bak en rekke kjente bygninger, blant annet Centre Pompidou i Paris).
(Vi har noe lignende i Trondheim også - men i en mer vanlig bygning - og mine barnebarn elsker å gå dit).
Kanalidyll:

Kanalidyll - RandiAa©
Kanalidyll - RandiAa©
Kanalidyll - RandiAa©
Kanalidyll - RandiAa©
Kanalidyll - RandiAa©
View from the Canal - Foto:RandiAa©
Zuiderkerk ved Groenburgwal Canal - Foto:RandiAa©
BeNeLux - Rundreise med Utdanningsforbundet 28.mai-4.juni 2014

Rundreise i BeNeLux landene:
  • Del 1 - Volendam - Amsterdam
  • Del 2 - Maestricht - Luxembourg 
  • Del 3 - Brüssel - Brugge - Rotterdam   

Mitt BeNeLux-album på FlickrIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar