onsdag 23. november 2016

Cuba - En rundreise - Mars 2016 - Del 3: Central Australia - Playa Girón

Ved Playa Girón - Grisebukta - Foto:RandiAa©
Søndag 20.03.2016 går ferden i retning  Cienfuegos - men det er mye på veien vi skal ha med oss denne dagen: besøk på en Romfabrikk, en "idyllisk" nedlagt "sukker-landsby" (Central Australia) som var administrasjons-sete for operasjonene i Grisebukta - og så selve den "beryktede" Playa Giron - Grisebukta.

Her er bevegelsene merket på Cuba-kartet den dagen:
Fra Viñales til Peninsula de Zapata - Playa Larga og Playa Girón - Cienfuegos
Første stopp på dagens utfart var en rom-"fabrikk". - Alkohol er ikke en stor del av mitt interessefelt, men jeg skjønte jo at jeg måtte gjøre meg litt kjent med "Cuban world-famous Rum":
La Occidental Guayabita del Pinar - Pinar del Rio Rum - Foto:RandiAa©
La Occidental Guayabita del Pinar - Pinar del Rio Rum - Foto:RandiAa©
Cubansk rom har vært populær i USA også, men selvsagt vanskelig å få tak i på grunn av sanksjonene mot landet. Nå gleder mange amerikanere seg over at Obama har lettet noe på restriksjonene. Cubansk rom er i klassisk spansk stil - og har vært kjent fra slutten av 1500-tallet. Drinkene Mojito og Cuba Libre har vel blitt nærmest "verdens-berømte"
Mojito - som gjerne betegnes som Cubas nasjonaldrikk -  mener mange kan "spores" tilbake til Sir Francis Drake, en drikk som ble kalt El Draque - da Drake seilte inn til Havana med et mannskap liggende nede med dysenteri, brukte han "medisin"-kunster fra indianerne, blandet en drikk med rå rom tilsatt lime og rørsukker og mynte. (Anita likte mynten  i hvert fall)

Denne dagen gikk ferden videre til et forunderlig sted - Central Australia en "idyllisk" forfallslandsby - preget av nedlagt sukker-fabrikk og administrasjons-setet for Castros operasjoner i Grisebukta. Byen har i dag bare ca 8850 innbyggere. Av ca 150-200 "sugar mills" er det bare ca 40 igjen på Cuba.  USA hadde Cuba som sin tredje viktigste handels-partner (nest etter England og Tyskland) - Men USA's blokade etter Cuba-krisen gjorde slutt på det. ( Litt historikk om forholdet mellom USA og Cuba.)Nå ligger mange små byer på Cuba som spøkelsesaktige rusthauger - slik som Central Australia, her står fabrikkpipen, postkontor og fabrikk-bygninger og transport-tog og vitner om en annen tid.
Central Australia har også en annen spesiell plass i cubansk historie: Castro kom hit i 1961 og gjorde dette til basen for motangrepene mot invasjonen i Grisebukta (Playa Girón).
I dag kan vi se veggmalerier fra byens historie - den ble grunnlagt i 1862 rundt en stor sukker-fabrikk. På den monumentale, spøkelses-aktige fabrikk-pipen leses navnet Australia fortsatt - den lille byen fikk navn etter fabrikken - denne og andre sukker-fabrikker har fått navn etter kontinentene. Landsbyen er også kjent for at den var først ute med å gjøre slutt på slave-arbeidet.
Her er noen av mine billed-glimt fra Central Australia:

Postkontoret i Central Australia - Foto:RandiAa©
The Ghost-like Central Australia - Foto:RandiAa©
Administrasjonsbygningen i Central Australia - Castro 1961 - Foto:RandiAa©
Ghost city - Central Australia - Foto:RandiAa©
The Factory Chimney - Central Australia - Foto:RandiAa©
Veggmaleriene - Central Australia - Foto:RandiAa©
Veggmaleriene - Central Australia - Foto:RandiAa©
Veggmaleriene - Central Australia - Foto:RandiAa©
Forfall - Central Australia - Foto:RandiAa©
Forfall - Central Australia - Foto:RandiAa©
Togstasjonen - Central Australia - Foto:RandiAa©
Veggmaleriene - Central Australia - Foto:RandiAa©
Før vi forlot området, hadde vi lunch i hyggelige omgivelser i Pío Cuá  Central Australia:

Pío Cuá - Central Australia - Foto:RandiAa©
Pío Cuá - Central Australia - Foto:RandiAa©
Pío Cuá - Central Australia - Foto:RandiAa©
Pío Cuá restaurantens kjøretøy stod utenfor - Foto:RandiAa©
Mens vi var i området, måtte vi jo bare se Grisebukten også - ikke for at det var så mye å se der da, men interessant å ha vært der - et historisk sted, og minneverdig for cubanerne. Det mest iøynefallende var nok plakaten i nærheten. (se bildet på toppen)
Palpite - Matanzas - Bay of Pigs "her stod det avgjørende slaget" - Foto:RandiAa©
Grisebukta har trolig fått navnet på grunn av språklig sammenblanding - på spansk heter bukta Bahía de Cochinos.
Når det ble oversatt til engelsk, ble "pig" brukt, men coshino er navn på en sort fisk som det er mye av i bukten.
En liten idyllisk bukt som ble verdenskjent etter et invasjonsforsøk 17.april 1961 - ment til å styrte Fidel Castro.

Fredelig idyll i dag - Foto:RandiAa©
Invasjonen med 1400 eksil-cubanere var støttet og finansiert av USA. Men invasjonen ble en fiasko - USA ga ikke særlig luftstøtte eller ammunisjon da Castro-soldatene kom. De cubanske styrkene beseiret invasjons-soldatene på bare tre dager - på stranden kalt Playa Girón i Grisebukta. Resultatet førte videre til at Castro tillot utplassering av sovjetiske atomstridshoder på Cuba - som takk for støtte derfra under invasjonen. (Noe som igjen førte til den alvorlige Cuba-krisen i 1962)
Fidel har senere sagt at han ikke ville beskylde Kennedy for invasjonen siden den var planlagt av regimet før han - av president Dwight D. Eisenhower og visepresident Richard Nixon
Vi besøker også det lille museet ”Playa Giron”, som forteller om invasjonen i Grisebukten i 1961. Her var det en del "relikvier" å se, militært utstyr og bilder av mennene som hadde kjempet:

Hawker Sea Fury 541 - Playa Girón - Cuba - Foto:RandiAa©
Playa Girón - Cuba  - Foto:RandiAa©
Playa Girón Museum:

Mine blogg-poster om Cuba:

Her er flere bilder i mitt Flickr album:
Se alle bildene fra Cuba-reisen på Flickr - Foto:RandiAa©


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar