torsdag 24. september 2015

Begivenhetsrike dager i Oslo - September-2015 - Lille Frogner gård - og annet på min vei

Lille Frogner Gård i Frogner Allé 6-8 - Foto:RandiAa©
I september måned er det "alltid" et lite opphold i Oslo - og det blir noen begivenhetsrike dager med venner og familie, med vandre-turer og kamera, med hyggelige måltider med god mat (som jeg ikke har laget selv), med kultur og litteratur.....det skjer noe hele tiden, og på hjemturen puster man ut på toget og tenker på alt det fine man har opplevd - men også på alt det man hadde planlagt som man ikke rakk - så får man prøve å få det med på planen neste Oslo-tur om en måned eller to.
Denne gangen var det også bok og litteratur som stod i fokus, og "konkurrerte" om tiden min i forholdt til familie-samvær med datter-familie og barnebarn.
Litteratur - det vil si Bokbloggertreff og Bokbloggerpris har jeg gitt en liten omtale i Reading Randi-bloggen 

Her er noen glimt fra andre "begivenheter" disse septemberdagene i Oslo - (Noen av bildene er tatt med iPhone, og det behersker jeg ikke - jeg er egentlig ganske avhengig av mitt kamera for fotografering - så iPhone photos er for meg bare "krise-fotografering" for ren dokumentasjon).
Henting i skole og barnehage (6 og 2 år) er alltid spennende for en mormor på besøk.
Og slik hadde dagen vært for den eldste på fredag 11.september:

Skolens oppslagstavle - dagens program -
iPhone-photo:RandiAa©
Og det morsomste å tegne for tiden er store skip:
Noen av 6-åringens skip - iPhone-photo:RandiAa©
Og for 2-åringen er det stas å kunne sykle på egen sykkel etter barnehage-dagen:
Mestring skaper glede - iPhone-photo:RandiAa©
Valg-Søndagen ble det en vandring på Frogner i Briskeby-strøket etter stemmegiving på Uranienborg skole. Minstemann ønsket å gå litt inkognito (vi var jo ikke så langt fra Inkognitogaten heller):
The little Mr. Incognito - iPhone-photo:RandiAa©
Så vandret vi litt i Søndags-fredsommelighet og kikket på dette og hint:
Alltid noe å plukke på - Foto:RandiAa©
Og mye å spørre om underveis - Foto:RandiAa©
Og mammas og pappas tålmodighet kjenner ingen grenser - Foto:RandiAa©
Jeg viet litt tid til Lille Frogner Gård som ligger i Lille Frogner Allé (6-8) ikke langt fra Gyldenløves gate på Frogner, alléen har fått navnet sitt etter gården Lille Frogner, det var i 1927 - det er en ganske stille idyllisk liten gate. (Se bilde topp)
Hovedgården Frogner ligger et stykke unna i parken - (jeg har tidligere nevnt denne)

Lille Frogner Gård i Frogner Allé - Foto:RandiAa©
Nå blomstrer ikke syrinen ved trappen der - men jeg er litt imponert over den - det skal være Norges eldste syrin, det er en Syringa chinensis - hagen her ble anlagt i 1751, så denne kan være bortimot 270 år gammel. Syrin-busk kom til vestlige Europa allerede i 1560-årene - men i Norge ble den altså plantet første gang i 1751 - sannsynligvis. Hagen ble faktisk anlagt en del år før huset kom.
Kina-syrinen - Syringa chinensis kalles på norsk parksyrin. Den kjennetegnes ved at bladene er smalere enn på vanlig syrin (Syringa vulgaris)- men til gjengjeld er blomstene større og flottere.
(Jeg må huske på å ta et bilde av syrinen når den blomstrer.....)

Her er et nærbilde av den kraftige nedre stammen av syrinen, den kan være flere hundrede år gammel:
Stammen av syrintreet - bildet er tatt 06.11.2015 - Foto:RandiAa©

Her er noen gamle bilder av Lille Frogner - fotograf er ukjent - de to første er fra 1915, det siste fra 1924 - på alle tre bildene kan man se syrinen. Bildene er hentet fra oslobilder.no:
Lille Frogner - 1915 - fotograf ukjent
Lille Frogner - 1915 - fotograf ukjent
Lille Frogner - 1924 - fotograf ukjent
Og her en vakker akvarell fra 1890 - (Her kan leses litt om eiendommen og hvem som har bodd der - en vakker eiendom i enkel Louis-Seize-stil. Frederik Gottschalk von Haxthausen førsteminister og finansminister i Norges første regjering har bodd her og statsminister Otto J. Løvenskiold også):
Liten vandretur på mandag 14.september - turen til-fra ble ca12km:
Det var fredelig å vandre den første delen av Kirkeveien -men etter hvert ble den trafikkerte gaten noe nærgående. Ruten gikk fra Løvenskiolds gate, til Gyldenløves gate, forbi Vigelandsparken, fulgte Kirkeveien forbi Ullevål sykehus - gikk Tåsenveien gjennom Nordre gravlund - og litt videre derfra.
Her fra et fredelig parti nær Frognerparken - det er tydelig med litt høst-tegn nå:
Mot høst i Kirkeveien - dårlig iPhone-foto:RandiAa©
Turen gikk til Jorun, en "foto- og hage-venninne" - hun veksler mellom hus og hage i Oslo og et idyllisk sted i Thessaloníki (Θεσσαλονίκη), Hellas. Hagen i Norge er også eksotisk - drue-klasene hang i hundrede-vis og var snart modne til høsting, hun skulle rekke det før hun dro til Hellas og høstet oliventrærne...... etter servering med de deiligste oster, (også gresk ost) ble det akkurat tid til en rask hagevandring - jeg skulle hatt litt bedre tid til fotografering der, men jeg fikk i hvert fall med meg denne prektige tuen med Chelone obliqua(Duehode) - og glemte å fotografere det praktfulle urtreet i hagen - jeg siterer Jorun:"urtreet Metasequoia glyptostroboides. Den ble regnet som utdødd for 1,5 million år siden, men det ble funnet igjen i en bortgjemt dal i Kina i 1941. Den har flott kobberrød farge om høsten, og mister nålene om vinteren.
En Chelone obliqua lyste flott opp i Joruns hage - Foto:RandiAa©
På hjemveien måtte jeg inn på sykehus-området og ta bilder av noen kjuker, jeg kunne skimte de fra Kirkeveien - slike fascinerer meg alltid.
Skjellkjuke og Rødrandkujuke - Foto:RandiAa©
Det er Polyporus squamosus (Skjellkjuke) og  Fomitopsis pinicola (Rødrandkjuke) - se mitt tidligere bilde av Fomitopsis pinicola
Jeg liker å ta bilde av sopp - de blafrer ikke så lett i vinden som blomster. Har begynt så smått å samle til et "sopp-album". 
Mitt Flickr sopp-album - Foto:RandiAa©
Dette var noen små glimt fra september måneds Oslo-besøk - Oslo er en by jeg trives i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar