søndag 2. juni 2013

Junifest 2013 på Akam Fotoforum - Louiselyst Gård - Juniblomstring i "hagen"

Louiselyst Gård - Foto:RandiAa©
Da er Mai, min favoritt-måned gått over i Juni - en fin måned det også. Men mai i år ble veldig spesiell, det var plutselig som om våren skulle skynde seg å ta igjen sin sendrektighet i år, og hele mai ble solfylt og varm - ja, vi gikk nesten rett over i sommer.
Juni er måneden for blomsterflor, sykkelturer og et gjen-vendende fenomen: Junifesten på Akam Fotoforum - 2008 var første året denne ble avholdt, og jeg har deltatt hvert år - det blir sjette året i år. Min Junifest kan følges her.

Dagens bilde ble Louiselyst Gård på Leangen, et vakkert sted som regnes til Lystgårdene på Lade eller Strinda. (Her er en opptegnelse)
Eiendommen ble utskilt fra Devle gård i 1808.
Og den staselige gården har selvsagt sitt eget lille gjenferd.
At gjenferdet har irsk opprinnelse har sin forklaring: Stedet ble av en tidlig eier gitt det irske navnet Ballyshannon etter fødestedet til hustruen Jane Alligham som var fra Irland.
Det er ikke Jane Allingham som er gjenferdet, men hennes irske tjenestepike Miss Shannon - hun kom med fra Irland da Jane giftet seg med den rike kjøpmannen Otto Fredrik Owesen i 1808, lystgården var en bryllupsgave. Miss Shannon ble med barn, og det ble ikke godt mottatt i finere hushold at en ugift hushjelp skulle ha barn - og hvem var faren til barnet? Hushjelpen forsvant på mystisk måte - vel, ikke helt da, for hun begynte å gå igjen på gården utover 1800-tallet - og gjør det visst fortsatt.
For et par dager siden rekognoserte jeg litt i området da jeg tok en sykkeltur til Ranheimsfjæra - jeg fotograferte stedet i full sol da jeg passerte. Stedet er avmerket på kartet med en blå stjerne:

Leangen-Ranheimsfjæra - sykkeltur - Runkeeper 14.5km
Solfylt Louiselyst Gård - Foto:RandiAa©
Fra dagens tur:
Louiselyst Gård - Foto:RandiAa©
Louiselyst Gård - Foto:RandiAa©
Louiselyst Gård - Foto:RandiAa© 
Og Juni-blomstringen har startet rundt husveggene på min "lystgård":
Glaucidium palmatum - Foto:RandiAa©
Ranunculus aconitifolius - "Pleniflorus" - Foto:RandiAa©
Aquilegia glandulosa - Foto:RandiAa©
Dicentra spectabilis - Foto:RandiAa©
Tulipa - Foto:RandiAa©
Doronicum orientale - Foto:RandiAa©
Dagens foto-rute ble noe kortere enn den forrige til Leangen, jeg syklet ikke denne gangen, men gikk - fotografering fra samme sted, se blå stjerne:
Liten rundtur - Leangen Louiselyst - Runkeeper 8.5km
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar