søndag 17. mars 2013

Begivenhetsrike dager i Norge - Kvinners stemmerett - 100 år - 1913-2013 - Tippoldemor Ingeborg opplevde det

Fra venstre: Tippoldemor Ingeborg - Oldemor Jonetta - farmor Ingeborg - fars eldre søster Ingeborg f.1905
Tippoldemor Ingeborg Pedersdatter Wennberg Stene rakk å oppleve stemmerett for kvinner. Hun var født i 1831 og døde i 1928, 97 år gammel. Tippoldemor Ingeborg var en liten dame, men med stor aktivitet i et langt liv. Hun var en mater-familias med egne menininger i en stor og sammensveiset familie og hun var aktet i lokalmiljøet. Da kvinnene i 1905 viste politisk interesse og innsats ved å samle seg i tusen-tall på egne lister som ga et ja til unionsoppløsning . Selv om dette ikke var en politisk rett kvinnene hadde, så var det en stor markering og en opptakt til stemmeretten de endelig fikk i 1913. Jeg lette litt i listene som er lagt ut på web for hele landet, og fant min tippoldemors navn der:
Og her feierer de unions-oppløsningen hos mine oldeforeldre Jonetta og Johan Martin, tippoldemor Ingeborg Stene skjenker kaffe og har flagget foran seg på bordet oldefar sitter helt til høyre og oldemor Jonetta sitter i mørk kjole ved høyre bord-ende - de er fint pyntet for anledningen alle:
Feiring hos oldemor Jonetta og oldefar Johan Martin

11.juni 1913 er den offisielle datoen for stemmerett - og 100 års-jubileeet blir behørlig markert. Mye interessant stoff å finne på jubileets nettside. Der fant jeg også dette bildet:
Jeg vil tenke litt på min kjære tippoldemor Ingeborg under dette jubileet - jeg har jo aldri truffet henne, men gjennom slekts-forskning har jeg dannet meg et bilde av henne (og de andre formødrene mine) - og jeg har blitt riktig glad i disse flotte damene. Jeg skal fortelle litt om tippoldemor Ingeborg - når jeg sjekker litt i mitt slektsprogram finner jeg ca 100 sider på hennes aner  - på farssiden følger jeg dem til en kjent svensk smedslekt tilbake til 1600 tallet, og på mors-siden er det forfedre på gårder i Malvik og på Røros - tilbake til 1600-tallet har jeg greid å oppspore aner på den siden også.
Tippoldemor Ingeborg var aktiv etter at hun ble enke også, en sosial og omgjengelig dame som drev spisested, likte å snakke med folk og diskutere ting som var oppe i tiden, her var en notis om henne i avisen fra 1924 - hun levde enda noen år til:
Tippoldemor Ingeborg Stene 1831-1928
En slektning (Jan Boris Stene) i "Stene-linjen" av familien min har skrevet om tippoldemor Ingeborg Stene og Stene-familien i Årbok 2005, Ranheim Bydels Museums Historielag (s.126-134). Her har jeg kopiert s.127-129, som handler om tippoldemor Ingeborg og den eldste datteren Jonetta, som er min oldemor:


Eldste datteren til tippoldemor Ingeborg, var altså min oldemor Jonetta - hun levde også ganske lenge (1852-1940) - hun var nok død før jeg ble født, men jeg har hørt veldig mye om henne, hun var en sentral person i min fars familie. Jonetta fikk 9 barn , det første da hun var 21 år gammel og den siste da hun var 44 år gammel. Min farmor Ingeborg kom midt i barneflokken.
Oldemor Jonetta Aune, f. Stene

Og her er to av døtrene til oldemor Jonetta - de opplevde også å få stemmerett:
farmor Ingeborg - forlovelsesbilde - hun ble ikke så gammel som søsteren under
Den vakre Marit Lucie (1891-1986) - ble 95 år gammel
Det var litt assosiasjoner rundt kvinners stemmerett - hundreårs-jubileet - og noen flotte kvinner i min fars mors-slekt.

6 kommentarer:

  1. Hei Randi. Hyggelig at du legger ut disse minnene om våre aner. Det er fint at anehistorien er samlet og så rik på detaljer.

    Men dette bildet av mormoren min, Marit (Lucie) - vi her klarer ikke erkjenne at dette skal være henne. Vi vet at hun og venninnen likte å kle seg ut, men denne damen ligner ikke i ansiktstrekkene overhodet, synes jeg. Hvis originalen har hennes navn påskrevet, må det være en feil - uansett om det er "Hovshake" eller ikke. Hvis du ser på vårt portrett av henne i samme alder, som jeg tidligere har sendt, viser det en kvinne med helt andre ansiktstrekk. Blikket er også helt forskjellig. Hun hadde ikke klart å "forstille" seg i den grad. Uansett, så viser ikke det bildet du har lagt ut, vår Marit Lucie, slik hun egentlig var. Hun var vakker på en myk og mild måte. Du må gjerne bruke det jeg sendte deg i stedet.
    Varme hilsener fra Einar

    SvarSlett
    Svar
    1. Einar, skal se litt på det....det er helt sikkert en av døtrene i Stene/Aune familien vår. Sendt deg en mail

      Slett
    2. Da har jeg skiftet ut til et helt riktig bilde av den vakre Marit Lucie......

      Slett
  2. Så kjempefint Randi. Jeg skal vise deg til min straks 90 ær gamle mor også. Hun blir nok kjempestolt.

    For øvrig må jeg ikke glemme å gi deg ros for at du minnet våre kvinnelige aner i lys av stemmerettsjubiléet og kvinnesaken. Det meste her har vi jo tatt for hos privat. Men den underskriftslisten fra "Tronderske kvinder" var en utrolig artig godbit, som jeg ikke ante om. Og der fikk jeg altså se min tippoldemors egenhendige signatur!

    Bildet med feiringen i bakhagen; Jeg er litt i tvil om at det faktisk var en feiring av unionsoppløsningen. Som det fremgår av linken ble de siste underskrifter i landet levert i slutten av oktober. Løsrivelsen skjedde gradvis gjennom hele 1905, så vidt jeg har forstått - så det spørs om man det var en anledning som man fant grunn til å feire på.

    Det andre momentet er selve flagget. Det er det rene norske flagg - og det kom vel ikke før etter unionsoppløsningen. Og dette var et kjememessig flagg, som da - hvis det var en markeringsdag - neppe kunne befinne seg i bakhagen til Ingeborg Stene selv om stadstambour Aune var svigersønnen. Dessuten ser man, når man forstørrer bildet, at flagget er slitt.

    Jeg tror flagget som dominerer bakgrunner forleder oss. Jeg tror det rett og slett er der for å skjerme selskapet for uvedkommende ut mot veien - mellom huset og gjerdet.

    Det forsvares også av at størsteparten av selskapet er slekt. Ingeborg Stene med døtrene i sentrum, rundt bordet. Ville man samle slekten med stort og smått for å feire unionsoppløsningen - eller feire med venner/naboer?

    Nei, jeg tror det er en familiebegivenhet i 1906 - antakelig på høsten, ettersom de "frittvoksende" plantene mot gjerdet til venstre er så høye. Det som taler mot at det er 1906, er at Marit Lucie og Thorleif ser så unge ut.

    Så - skåsikker (på noe som helst) er jeg altså ikke.
    Uansett, takk for den fine presentasjonen!

    SvarSlett
  3. Einar Munthe--Kaas21. mars 2013 kl. 02:21

    Beklager at det ble en del skrivefeil i kommentaren over. Jeg får ikke selv korrigert det. Du må gjerne rette feilene, Randi (- og så slette denne kommentaren, kanskje).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går greit Einar...det er jo "bare" kommentarer....

      Slett