søndag 20. januar 2013

Photo-Walk: Akam-treff - Tjuvholmen - Oslo - 24.11.2012

Tjuvholmen - Astrup-Fearnley Museet - Foto:RandiAa©
Inspirert av Hans Olav Brenner sitt siste program i NRK om arkitektur,Tjuvholmen og den italienske arkitekten Renzo Piano, som jeg nettopp så i opptak, fant jeg frem bildene fra foto-treff Tjuvholmen for to måneder siden. 
Fra TV-programmet:
Arkitekt Renzo Piano - bilde fra TV - Foto:RandiAa©
Arkitekt Renzo Piano og Tjuvholmen  - bilde fra TV - Foto:RandiAa© 
I slutten av november var jeg igjen en uke i Oslo - da var det tid for å besøke både familie og venner, og interessante foto-steder. Mine hyggelige foto-venner i Oslo ordner alltid et Akam-foto-treff når  jeg  kommer på mine regelmessige turer. Denne gangen hadde de foreslått Tjuvholmen, og jeg hadde til gode å besøke det nye Astrup-Fearnley Museet, og skulpturparken på Tjuvholmen, så det passet fint. Det ligger sentralt til i forlengelsen av Aker Brygge:
Jeg gikk til oppmøtestedet som var klokketårnet ved Aker Brygge:
Klokketårnet på Aker Brygge - Foto:RandiAa©
Vi vandret forbi restarantene og bronseskulpturene på Aker Brygge:
Servitør Louise ved D/S Louise - Foto:RandiAa©
Ved "inngangen" til Tjuvholmen stoppet vi ved en annen bronsestatue:Statuen av Sri Chinmoy med The Eternal Peace Flame
Sri Chinmoy  - Foto:RandiAa©
Skulpturparken på Tjuvholmen har mange interessante, moderne kunstverk. Moonrise.east.november av Ugo Rondinone er en rar skapning. Skulpturen representerer måneden november, og er en av 12 "måneder". Den skal symbolisere månens innflytelse på vår psyke. Leirfiguren har en ytterkappe av støpt aluminium og den står på en tre-pidestall. Den tilhører Selvaag Samlingen.
Kunstneren Ugo Rondinone ble født i Sveits i 1964, men bor og arbeider i New York. Det er stor variasjon i kunstverkene hans, han bruker ulike teknikker og uttryksformer. I utgangspunktet bruker han noe som kanskje ikke er så vakkert, men det uvante kan også ha noe vakkert ved seg. Slik som denne fantasifiguren:
Moonrise.east.november - Foto:RandiAa©
Og her, rett ut fra veggen Edge II av kunstneren Antony Gormley fra Storbritannia. Dette er en jernavstøpning av kunstnerens egen kropp. Kunstneren har i flere årtier skapt slike skulpturer som kontrasterer menneskekroppen og det åpne rom:
Edge II av Antony Gormley - Foto:RandiAa©
Franz West står for skulpturen Spalt fra 2003. Motivene er anker, rep og livbøye - symbolikken er klar - Sjøfartens symboler - ankeret som gir grunnfeste, tauet som gir festepunkt, og livbøyen som redder en fra drukning:
Spalt av Franz West - Foto:RandiAa©
"Eyes" av Louise Bourgeois er en surrealistisk skulptur fra 1997 som består av to svarte granittkuler, de er to meter høye og ser ut som to øyne eller to pupper. Symbolikken gir rom for fantasi og tolkning - her i panorama med staselige Akershus Festning:
Eyes av Louise Bourgeois - Foto:RandiAa©

På foto-treff er det ofte noen som har med seg litt av hvert av utstyr, denne gangen var det en ganske stor tele som flere av oss prøvde - Canon 500mm f/4.5 i FD mount, litt morsomt at den passet på mitt lille systemkamera, men den var så tung (nærmere 3kg) at jeg ikke kunne holde den oppe....til unnsetning var det tre av fotovennene som assisterte, det var bare manuell fokusering på den også - Tom sitt bilde av objektiv og eier. Og her er et utsnitt av et bilde Gina tok av telen og oss:
Foto:Gina©
Ikke noe førsteklasses bilde på første forsøk, den manuelle fokuseringen ble ikke helt perfekt, men her er bildet av Kavringen fyr jeg tok med denne - tror ikke jeg skal kjøpe en slik, ikke bare fordi prisen på dagens utgave er rundt 83.000kr, men mer på grunn av størrelse og vekt - ikke midt i blinken for en lettvekter som meg
Kavringen fyr - Foto:RandiAa©
Så var det tid for å ta Astrup-Fearnley museet i nærmere øyesyn, i hvert fall fra utsiden - dette privat-eide museet er opprinnelig fra 1993, men det fikk langt større oppmerksomhet da det flyttet inn i nye lokaliteter på Tjuvholmen - et fascinerende byggverk, en kombinasjon av treverk og glass, nytenking og kreativitet - jeg har sett at mange har negative kommentarer til alle disse moderne arkitektoniske nyskapningene på Tjuvholmen - min mening? Ikke så vakker kreasjon som Oslo Operahus, men jeg lot meg imponere av både farger, fasonger, innovason og ikke minst beliggenheten, det fremstod som en harmonisk enhet:
The Astrup Fearnley Museum of Modern Art - Foto:RandiAa©
Museets to bygninger er forbundet med en bro - Foto:RandiAa©
Foto-treff i førjulstid - Foto:RandiAa©
Det ble ikke så mye tid til å beskue den moderne kunsten inne i museet denne gangen, men her er noe informasjon.
I inngangspartiet fant jeg denne modernistiske madonnaen:
Takashi Murakami's “3-Meter Girl” (2011)  - Foto:RandiAa©
Her et videoklipp med Murakami som forteller litt om sin kunst:
 
Så snudde vi ryggen til moderne byggverk, passerte det mer klassiske Rådhuset, for å innta byens beste kakao med krem:
Vi forlater Tjuvholmen - Foto:RandiAa©
Oslo Rådhus (Her mitt bilde av Det gamle) - Foto:RandiAa©
Litt ekstra om Skulpturparken på Tjuvholmen:
Min "tur-løype" på foto-dagen ble foruten små-tråkk hit og dit  - 9.2km og så slik ut:

Akam-fototreff - Oslo (Tjuvholmen) - 24.11.2012, a set on Flickr - Photo:RandiAa©
Astrup Fearnley Museum of Modern ArtKlokketårnet Aker BryggeServitør LouiseEternal Peacece-flameEternal Peace-flameAkershus festning
TjuvholmenTjuvholmenMoonrise-east november TjuvholmenMoonrise-east november Tjuvholmen3-meter-girl-Murakami - TjuvholmenEdge II - Antony Gormley - Tjuvholmen
Spalt - Franz Wes - TjuvholmentKavringen fyr-lykt - OsloTjuvholmen - skulpturparkenAstrup Fearnley Museum of Modern ArtAstrup Fearnley Museum of Modern ArtFototreff ved Astrup Fearnley-museet
Astrup Fearnley Museum of Modern ArtTjuvholmenFototreff - TjuvholmenFototreff - TjuvholmenFototreff - TjuvholmenP1030795-Tjuvholmen_1_1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar