lørdag 16. juli 2016

Slektstreff - Ørland - "Tokstad-line" - 01.07-03.07-2016

Fint å møtes - Foto:RandiAa©
Vakre Ørland var i fokus første langhelg i juli. Det var slekts-treff - min mors fars-side. De fleste fra slekten måtte forlate Ørland i 1942, da tyskerne eksproprierte gården (Vik gården Lykkens Prøve, der flyplassen nå ligger - området Vik på Ørland har vært et populært jordbrukssted - viser utgravinger)- etter en strabasiøs ferd kjøpte de en gård på Biri ved Gjøvik.
Men mange av etterkommerne i Gjøvik-området har titt og ofte vendt tilbake til "opprinnelsen" - Ørland, derfor var det naturlig at slektstreffet for etterkommere av min morfar ble holdt her på Ørland. Det var kjekt å møte et stort antall fettere, kusiner og andre familiemedlemmer. En "befaring" rundt omkring i området fikk vi også til, med en stor buss som rommet oss alle.
Jeg skal ikke greie ut noe om den grenen av slekten her, det får heller bli på slekts-web sidene mine.
Forventningsfull startet jeg fredagen tidlig, ut fra Hurtigbåtterminalen med Hurtigbåt til Brekstad, Ørland - det gikk sannelig raskt. (Forundret meg litt over alle passasjerene som startet båtferden med å stille seg i kø for sveler til overfarten - det er visst en tradisjonsgreie. Jeg valgte utsikten.)
 
Utsikt fra Hurtigbåtterminalen der reisen startet - Foto:RandiAa©
Det tok ikke lang tid før Ørland Kysthotell og Brekstad kai var i sikte. 
Ørland Kysthotell - Foto:RandiAa©
Jeg ble veldig positivt overrasket over dette hotellet som var valgt som samlings-sted for vår slekts-helg: Beliggenhet, utsikt, mat, service - alt var perfekt. (Måtte faktisk skrive en positiv anmeldelse i etterkant) Nabogården, Hovde Gård forsynte hotellet med friske "økologiske" egg til den beste karamellpuddingen jeg noensinne har smakt:
Utrolig god Karamellpudding - iPhone foto:RandiAa©
Ved Hovde Gård - Foto:RandiAa©
Hovde Gård - Foto:RandiAa©
Lørdag formiddag hadde vi leid en stor buss og fartet litt rundt på vakre Ørland, vi besøkte interessante steder, og steder relatert til slekten. Her er noen glimt fra "befaringen":
Austråttborgen - Foto:RandiAa©
Austråttborgen - Foto:RandiAa©
Austråttborgen - Foto:RandiAa©
Bjelke-slekten er sentral på Austrått - Et minnesmerke - Pyramiden - eller Bjelke-monument er satt opp sørvest for borgen. Minnetavlen har  innskriften (Jens Bjelke sønnen Jørgen Bjelke)
«Her bær den Sted nu Korn som fordum haffuer baaren den dyre Rigens Mand af Herren sielff udkaaren Jens Bielcke, som i Fem og Fyrretiuffe aar Rett Landsens Fader och To Kongers Kandtzler waar»
Informasjonen om minnetavlen sier dette:

"Minnetavlen bærer dertil våpenskjoldene til Ove Bjelke og hans tre hustruer, og en latinsk tekst som forteller at Bjelke, «en elsket fars første sønn og etterfølger i embetet», satte opp minnesmerket anno 1665. Stilhistorisk sett er det ikke sannsynlig at pyramiden ble reist i 1665[30], og det kan derfor tenkes at minnetavlen har stått et annet sted tidligere, og har blitt flyttet til pyramiden når den ble reist en gang på 1700-tallet, før 1774" - Ved Erkebispegården i Trondheim har arkitekt Wilhelm Swensen stått for en slags kopi.
Bjelke-pyramiden - Foto:RandiAa©
Ørland kirke og kirkegården stod også sentralt i vår utfart:
Det var slektsgraver å fotografere på kirkegården - Foto:RandiAa©
På Ørland kirkegård - Foto:RandiAa©
Ørland kirke - Foto:RandiAa©
En av fetterne viser hvor graven til vår bestefar/oldefar/tippoldefar har vært - Foto:RandiAa©
Så reiste vi videre og fant området hvor gården hadde ligget, den de måtte flytte fra fordi den tyske krigsmakten hadde bruk for området. (Og i dag ligger flyplassen der):
Området der Vik-gården Lykkens Prøve har ligget - Foto:RandiAa©
Området der Vik-gården Lykkens Prøve har ligget - Foto:RandiAa©
Litt blomsterfotografering ble det også tid til:
Dagfiol - Hesperis matronalis - Foto:RandiAa©
Valeriana officinalis - Legevendelrot - Foto:RandiAa©
Og Sjøgata - Uthaug - Ørland var også et godt fotomotiv:
Sjøgata - Uthaug  - Foto:RandiAa©
Vi samler oss før lørdags-festmiddag  - Foto:RandiAa©
Midnatts-utsikt fra mitt hotell-vindu  - Foto:RandiAa©
Noen flere bilder fra slekts-treffet i mitt Flickr-album:

4 kommentarer:

 1. Kjempefint sammendrag av vårt slektstreff på Ørland. Mange fine bilder har du tatt også.
  Hjertelig takk til alle som var med på treffet. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha for hyggelig kommentar, Arnfinn. Ja, det var fine dager - prøver å lære navnet på nye jeg traff, nå i ettertid. Og det var mye å ta bilder av også.

   Slett
 2. Hei Randi! Fint og godt å lese din betraktning, og se bildene. Fine tilbakemeldinger, og det varmer oss som hadde ansvaret for treffet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere gjorde en flott jobb - alt var perfekt ordnet med stil og humør. Tusen takk fordi jeg ble invitert, Vidkun.

   Slett