torsdag 3. april 2008

Sand-dollaren

Foto:RandiAa©
Nå nærmer det seg tiden man kan begynne å vasse i fjæra igjen...vel, ikke så veldig lenge til da. Skjell-"sanking" regner jeg som en liten, trivelig hobby. Sand-dollarene jeg har, er noen av mine kjæreste skjell, de fant jeg da jeg en kort stund bodde i Florida. Sand Dollar er et havdyr I slekt med sjøstjerne. Hullene former en stjerne. En slags rør-tube-føtter stikker ut av hullene, de puster og fanger mat med dem.
På undersiden er munnen, her tas inn små plantedeler og sjø-kryp. Det er noen ”steiner” inni skjellet som brukes til å knuse maten. Jeg kan fortsatt høre de når jeg rister skjellet. ("fem hvite duer") Sand-dollaren lever noe tildekket av sand i grunt vann. Jeg fant mange av disse da jeg bodde i Florida. Sand-dollaren er ca 5-10cm i diameter. Skjellene holder sammen i store grupper og blir ofte kastet på land av bølger og storm.
Sand-dollaren ”legger” egg som utvikler seg til fritt-svømmende larver, de synker etter hvert til bunns og utvikler seg til den ”ferdige” Sand-dollar.
Sand-dollaren tilhører artene Echinodermata og klassen Echinoidea.
Disse symmetriske hullene, riftene har vært gjenstand for en fascinerende Kristus-legende..det eksisterer flere versjoner av denne legenden, her er et av diktene:

The Sand Dollar Legend
The legend of the Sand dollar
That I would like to tell
Of the birth and death of Jesus
Found in this lovely shell.
If you will examine closely,
You'll see that you find here
Four nail holes a fifth one
Made by a Roman's spear.
On one side the Easter Lily,
Its center is the star
That appeared unto the shepherds
And led them from afar.
The Christmas Poinsettia
Etched on the other side
Reminds us of his birthday,
Our happy Christmas tide.
Now break the center open
And here you will release
The five white doves awaiting
To spread good will and peace
This simple little symbol,
Christ left for you and me.


~ Author Unknown ~

2 kommentarer:

  1. Tikken!

    Du har an. Det du må gjøre er å ta nærmeste bok. Slå opp på side 123, publisere setning 5,6 og 7 fra siden på bloggen din - og sende videre til 5. Så får du se hvem som er sporty nok til å følge opp.

    http://portveien35.blogspot.com/2008/06/i-have-been-tagged.html

    SvarSlett