tirsdag 27. august 2013

Helse og Velvære - Skimmelost

Fourme d'Ambert - Foto:RandiAa©
Jeg er glad i oster. Faktisk veldig glad i - så det må være tillatt å bruke et ostemotiv til dagens Augustfestbilde på Akam fotoforum. Det er på slutten av måneden og jeg synes jeg begynner å gå litt tom for motiver. Denne osten er en av mine mange favoritter. Skal nyte den senere i dag.
Skimmelost er fellesbetegnelse for en hel rekke mer eller mindre bløte oster - det brukes både ku-, geit- og fåremelk og modningsprosessen foregår ved hjelp av skimmel - en type muggsopp - og muggen som brukes er helt ufarlig for mennesker. Noen av de mest brukte "skimmel" er  penicillium roqueforti og penicillium candidum. Skimmelen fremmer modningen av osten, og derfor kan en skimmelost bli temmelig sterk.

Fourme d'Ambert nært på - Foto:RandiAa©

Noen typer av skimmelost


Blåskimmeloster:


Hvitskimmeloster:

Og Rødskimmeloster 

Osten på bildet er Fourme d'Ambert - en av de virkelig store klassikerne blant de franske blå ostene. Osten har navn etter sitt opprinnelses-sted:den lille byen Ambert i det vakre Auvergne området i Midt-Frankrike.
Fourme d'Ambert er sylinderformet og ser delikat ut på et ostebord. Oste"skorpen" er gulaktig og knudrete, og den spiser vi ikke. Men den blåskimrete ostemassen er myk og delikat - smaken er mild, og litt nøtte-aktig. Den er vel blant de mildeste blåskimmel-ostene.
Litt søtlig vin er god til denne osten. (Portvin til blå ost)

  • Type: Skimmelost
  • Melk: Kumælk
  • Land: Frankrike
  • Ingredienser: Pasteurisert kumelk, melkesyrekultur, osteløpe, salt, blåskimmelkultur.
  • Næringsinnhold pr. 100 g:
  • Energi: 1480 kJ/350 kcal
  • Protein: 22 g
  • Kulhydrat: 0 g
  • Fedt: 30 g
Litt tilbehør - Foto:RandiAa©
Stilton er en engelsk blåmuggost med navn etter landsbyen Stilton i Cambridgeshire. Denne lærte jeg å sette pris på for mange år siden etter opphold i England. 
Metoden for tillaging av denne osten minner om den for cheddar, med den viktige forskjell at forholdene er lagt til rette for innvendig modning med muggsopp av slekten Penicillium. Osten har en gulbrun farge og fuktig overflate. Den formes som en høy sylinder med diameter på 15 cm og lagres 6 måneder i kalde, fuktige kjellere.


Cropwell Bishop meieriet er en liten uavhengig familiedrevet bedrift med opprinnelse helt tilbake til 1847. Den stammer fra det vakre distriktet Vale of Belvoir på grensen til Nottinghamshire og Leicestershire - Ostene er  håndlaget etter metoder som har endret seg lite siden det 17. århundre. Dette er utsøkt "ostearbeid" etter gamle metoder - men meieri-lokalene for ostelagingen er nok langt mer komfortable enn for  noen hundrede år tilbake.
Stilton produseres i to varianter: en meget kjent blåmuggost av samme type som f.eks. Danablu, Gorgonzola og Roquefort og en mindre kjent hvitskimmelost

Denne osten min fra Cropwell kan jeg bare vise krukken av, for jeg har ikke "tatt hull på" denne enda. Den har et forseglet vokslag på toppen.

Stilton fra Cropwell Bishop - Foto:RandiAa©

søndag 25. august 2013

Photo-Walk: Akam - Trondheim - Tangenfjæra revisited 22.08.2013

Tangenfjæra -  "Kaien" - Foto:RandiAa©
Denne ser ut til å bli en tradisjon: Ranhein - Tangenfjæra - august ved solnedgang. Ett år siden vi var der nå, "vi" altså foto-gruppen - været var sommerlig og fint, litt for fint, klaget Helena - himmelen var jo bare blå, uten skyer......
Her er det - rett Foto:RandiAa©
Når solen begynner å bli lav, skumringen drar inn over fjæra, blir det en nesten trolsk stemning med pålene fra den gamle utskipingshavnen til Ranheim Papirfabrikk som silhuetter mot vann og himmel. Det gikk mot fullmåne og fjærelandskapet lå der langt utstrakt.
Her er noen av bildene jeg tok denne kvelden:
Lang fjære - Foto:RandiAa©
Fjærefotografer - Foto:RandiAa©
Piren - Foto:RandiAa©
I fjæra - Foto:RandiAa©
Fjære-sko - Foto:RandiAa©
Nyter solnedgang - Foto:RandiAa©
Nyter solnedgang - Foto:RandiAa©
Lav kvelds-sol - Foto:RandiAa©
Fjære-idyll - Foto:RandiAa©
Fredfylt - Foto:RandiAa©
Fotograf i solnedgang - Foto:RandiAa©
2012 - august samme sted.

Akam Billed-tråd fra treffet.

Akam-fototreff - Tangenfjæra - Ranheim 16.08.2012 og 22.08.2013, a set on Flickr - Foto:RandiAa©
Tangenfjæra - RanheimRanheim kirkeTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - Ranheim
Tangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - Ranheim
Tangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - Ranheim - Aster tripolium
Tangenfjæra - Ranheim strand-floraTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - RanheimTangenfjæra - Ranheim

torsdag 22. august 2013

Roses - Roses - Roses - Summer 2013

A Fallen Rose - Bonica - Photo:RandiAa©
It's August and the roses begin to fade. But they have rejoiced me through the summer this year too - Though I have not so many now that I used to have, actually 200 different varieties at most. And maybe I'm no longer so good at caring for them. Yet they are faithful to me and seem to tell me that they are still here, maybe not so exquisitely beautiful - but fallen beauties also have charm.
Naturdagbok fra 1906 - Edith Holden - s.79-80
Here are some pictures of this year's rose-blooming:
Bonica - Photo:RandiAa©
Frühlingsduft - Photo:RandiAa©
Aïcha - Photo:RandiAa©
Louise Bugnet - Photo:RandiAa©
Ghislaine de Feligonde - Photo:RandiAa©
R.helenae hybrida - Photo:RandiAa©
Rosa majalis plena - Photo:RandiAa©
The Dark Lady - Photo:RandiAa©
Katharina Zeimet - Photo:RandiAa©

Ghislaine de Feligonde - Photo:RandiAa©

Fading roses, fading summer, autumn is coming, appropriate to be a little sentimental then - "The Rose" with Bette Midler will fit into this setting - (Amanda McBroom is the writer of the lyrics):
"The Rose"
Some say love, it is a river
That drowns the tender reed.
Some say love, it is a razor
That leaves your soul to bleed.
Some say love, it is a hunger,
An endless aching need.
I say love, it is a flower,
And you its only seed.

It's the heart afraid of breaking
That never learns to dance.
It's the dream afraid of waking
That never takes the chance.
It's the one who won't be taken,
Who cannot seem to give,
And the soul afraid of dyin'
That never learns to live.

When the night has been too lonely
And the road has been too long,
And you think that love is only
For the lucky and the strong,
Just remember in the winter
Far beneath the bitter snows
Lies the seed that with the sun's love
 
In the spring 
Becomes the rose.


Her er Christopher Maloney med The Rose:


Some of my roses. Photo:RandiAa©