tirsdag 26. juni 2012

Junifest 2012 på Akam Fotoforum - Sommerlig i hage og på stien

Foto:RandiAa©
På sommerettermiddager går turen ofte på den idylliske stien langs Stokkbekken. På veldig varme sommerdager er dette et stille og svalt sted. her går jeg faktisk uten lydbok på øret også (det er ikke så ofte), men her må man få med seg fuglesangen - den er hanske storslagenlangs det lille bekkefaret. Den lille dalen er ca en mil lang - bekken går fra Estenstad-dammene gjennom Estenstadmarka, Presthusdalen, ned forbi Skovgård til den løper ut i Grilstadfjæra. Den ser ut til å ha hatt flere navn - i 1796 ble den til og med kalt StokkeElven - ellers har Stokkbekken, Stokkanbekken og Grilstadbekken vært vanlige navn på den - og Grilstadbekken kalles den selvsagt i utløpsområdet. Mangt og mye er oppkalt etter denne lille bekken - jeg hadde mitt forrige hus på en haug ovenfor bekkedalen - Stokkanhaugen.
Bildet er fra siste søndag da jeg vandret der med Solfrid for å vise henne dalen - hun hadde ikke vært der før - en fin og fredkull opplevelse, mente hun - virkelig stedet for de stille tanker og meditasjon. Jeg tok ikke så mange bilder derfra denne gangen, jeg går jo der så ofte (se bilder på Flickr) - men noen stopp ble det langs stien:
Foto:RandiAa©

Anthriscus sylvestris - hundekjeks -  Foto:RandiAa©
Taraxacum officinale - fnokk - Foto:RandiAa©
Cepaea hortensis - Foto:RandiAa©
Sommerlig-på-tunet-hjemme preges av måke-skrik for tiden - ungene går fritt i farefullt terreng og foreldrene flyr over og skriker så godt de kan til de uvørne små. I dag var det rent ille for gress-klippe mannen var over alle plenene med en buldrende klippemaskin:
Foto:RandiAa©
Litt småkryp hører også Juni-sommeren med:
Anoplodera rubra - rød-blomsterbukk - Foto:RandiAa©
Araniella cucurbitina - agurkedderkopp - Foto:RandiAa©
Nå begynner også liljene å blomstre - det gjelder å følge med på lilje-billenes gjøren og laden da. Jeg kjenner hage-venner som har sluttet å dyrke liljer på grunn av disse. Her har Ståle, en god hage-venn av meg skrevet en liten notis om billen.
De første liljene som åpnet seg nå i juni hos meg, var den flotte liljen fra Pyreneene, her i to stadier - den åpner seg, og neste bilde er tatt fire timer senere - den krøller seg. (Kalles også "Krøll-lilje"):
Lilium pyrenaicum - Foto:RandiAa©
Lilium pyrenaicum krøller seg - Foto:RandiAa©
Bladverket er også spesielt:
Lilium pyrenaicum - Foto:RandiAa©
Hemerocallis - dagliljene blomstrer også nå. De er for så vidt ikke lengre med i den vanlige lilium-familien, de hører med til Xanthorrhoeaceae familien, og kalles dagliljer fordi hver blomst
stort sett  blomstrer bare en dag. Jeg hadde opprinnelig 20 
ulike Hemerocallis, ikke godt å si hvor de er blitt av - de har vel
stått for mørkt og blitt overvokst av annet dessverre - får se hva
som dukker opp i år. Her er i hvert fall en som ikke lar seg
kue så lett:
Hemerocallis flava - Foto:RandiAa©
Hemerocallis flava - Foto:RandiAa©
Og så den vakre blå gressliljen eller sivliljen som heller ikke er noen ekte lilje. 
Sisyrinchium angustifolium - sivlilje - Foto:RandiAa©
Sisyrinchium angustifolium - Sivlilje eller Gress-lilje - Blue-eyed grass: Denne vil gjerne ha det litt fuktig i solen, men den tåler godt skygge også. Den kan ofte selv-så seg. Jeg skjærer den tilbake etter blomstring. Planten har godt av å bli delt hvert tredje år for å holde seg litt kraftig. Bladene er gressaktige, men den hører ikke hjemme i gressfamilien. Den tilhører iris-familien (Iridaceae)
Nå har det sannelig blitt mange av vill-irisen min, samlet fra Alaska - den er vakker og hardfør - det er en "Jensenplante" fikk mange løker av en hageentusiast for 6 år siden. (Jeg har i grunnen mange kjære "Jensen-planter":
Iris setosa - Foto:RandiAa©
Avslutter med enda mer sommerlig blått i dag:
Aquilegia atrata - close-up - Foto:RandiAa©
Symphytumxuplandicum - russisk valurt - Foto:RandiAa©

4 kommentarer:

 1. Så flotte og utrolig klare bilder, jeg nyter synet!

  SvarSlett
 2. Takker, Tove...vi må være litt kreative ja; og data er da en flott oppfinnelse. Grått i dag så jeg gjorde dette, og tar sykkelturen i kveldingen. Det fine været kommer tilbake mot helgen ser det ut til.

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder! Jeg har også Lilium pyrenaicum. De gikk en stund før jeg skjønte hva som duftet så eiendommelig i bedet. Den vanlige gule dagliljen har derimot nydelig duft.

  SvarSlett
 4. Takker. He,he...den har ikke så fin duft nei som andre liljer. Dagliljene hører forresten ikke til liljene, men fin duft har den)

  SvarSlett