søndag 11. mars 2012

Nepalese Cultural Evening 10.03.2012 - Blikk på kultur

Foto:RandiAa© 
Utrolig mye god "snacks" på Nepalese Cultural Evening som jeg var så heldig å bli invitert til av mine hyggelige naboer, Kabita og Umesh fra Nepal.(De er ikke bare åpne og hyggelige - de er også glad i planter! Så jeg ble spurt om råd da de skulle lage bed utenfor glasshuset sitt, så nå er det mange vakre stauder der som jeg kan fotografere om det blir mangel på motiver hos meg selv)
 Med snacks mener jeg ikke bare god mat og drikke men all den "åndelige føden" man fikk med seg på dette arrangementet. Her var det kunst og kultur, dans og musikk og film, og mange interessante mennesker som var gjestfrie og åpne....jeg fikk bekreftet det jeg allerede visste om Nepal: Det er et spennende, vakkert land med åpne og blide mennesker...programmet var allsidig. Vi startet med en vandring i det som var utstilt av kultur og kunstgjenstander, så fulgte et tett program som ikke var kjedelig et øyeblikk....litt dramatikk kom uventet inn i bildet da "forestillingen" ble avbrutt av alarm og en myndig stemme over høyttalerne befalte alle til å gå raskt ut av auditoriet....flere hundrede mennesker var i villrede om dette var en falsk alarm, det var ingen røyklukt å kjenne...men etter en del "høyttalermas" og nøling, gikk vi alle ut i det sure, gufne været...og etter en luftepause hvor ingen brannbiler var i sikte, skjønte vi det var noe teknisk svikt, i "Norges tekniske høyborg". Da vi kom inn, fortsatte programmet der det var blitt avbrutt...etter en forsikring om at alt var under kontroll. Etter den fargesprakende oppvisningen var det en flott middag med snev av eksotisk Nepal...og "forbrødringen" mellom Nepalesere og "oss andre" var upåklagelig....
Nepalese Society i Trondheim (NEST) er et aktivt og inkluderende samfunn bestående for det meste av studenter fra NTNU, NEST ble stiftet i 1998.

Nepals flagg er meget spesielt, det er faktisk verdens eneste ikke-rektangulære nasjonalflagg. Det er egentlig to trekantede flagg med sol- og måne-symbol. Symbolene står muligens for to linjer av den kongelige Rana-familien. I begynnelsen hadde solen og månen menneskelige trekk da flagget ble laget på begynnelsen av 1800-tallet. Men den nåværende formen fikk flagget i 1962.Fargene er sterke og klare, jeg så at dette røde og blå går igjen i mange av de fargerike draktene - hvert distrikt i Nepal har sin egen særegne drakt. Den blå kanten i flagget symboliserer renhet og fred, mens den røde blodets farge er nasjonalfargen i Nepal.Symbolene er håpet om at landet Nepal skal eksistere like lenge som solen og månen.
Og landet er et fjelland i Himalaya, inneklemt mellom India og Kina - som det står i Wikipedia:
Vi kom i god tid slik at vi kunne vandre litt og se på "kultur-utstillingen" uten at det var så tettpakket med folk rundt oss, her er noen bilder fra utstillingen (ikke særlig gode bilder denne gangen, da det var ganske mørkt i rommene og håndholdt, med høy iso of uten blitz blir det ikke det beste resultat...):
Bjørg studerer bakgrunns-materiale - Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Etter utstillingen, benket vi oss i auditoriet og ventet spent....
Foto:RandiAa©
Vi reise oss med respekt for Nepals flagg og National Anthem:
Foto:RandiAa©
Programmet var variert og spennende:
Nepalsk folkedans er både vakker, morsom og humoristisk, og fargerik selvsagt med alle de vakre folkedraktene fra Himalaya-området. Vi fikk flotte oppvisninger av Newari dans, Kauda dans og barn som danset. Dansen uttrykker romantikk, frierer, hverdagsliv og skjemt:
Konferansier for kultur-festen - Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Men så ble idyllen plutselig brutt, og vi fikk en ufrivillig luftetur - vi torte ikke annet enn adlyde den gjentagende "kommandoen" over høyttalerne:
Foto:RandiAa©
Etter det kjølige avbruddet, fortsatte heldigvis programmet uten flere avbrytelser:
Fra "Traditional Costumes Show" - Foto:RandiAa©
Fra "Traditional Costumes Show" - Kabita nabo var med - Foto:RandiAa©
Fra "Traditional Costumes Show" - Foto:RandiAa©
Kabita var veldig flink til å danse - Foto:RandiAa©

Barna var flinke dansere også - Foto:RandiAa©
Vi så også en veldig interessant film om Red Machhindranath Chariot - om den "røde" viktige festivalen.
Takker mine hyggelige naboer Kabita og Umesh for invitasjonen - Foto:RandiAa©
En strålende fest og en berikende opplevelse. Og ikke minst. Jeg lærte mye nytt. ...en fin liten Nepalsk veske fikk jeg også på festen, den kommer jeg nok til å bruke...:
Foto:RandiAa©
Og kvelden ble avsluttet med en spennende middag, i samvær med andre fornøyde "festival" deltagere.


Nepalese Cultural Evening 2014

Nepalese Culture, a set on Flickr - Photo:RandiAa©
Traditional Costumes show - Nepalese Cultural EveningNepalese Cultural Evening - ExhibitionNepalese Cultural Evening - Exhibition_3_1Nepalese Cultural Evening - ExhibitionNepalese Cultural Evening - ExhibitionNepalese Cultural Evening - Exhibition
Nepali snacks - Nepalese Cultural Evening Nepalese Cultural Evening - ExhibitionNepalese Cultural Evening at Realfagbygget, GløshaugenNational Anthem - NepalNepalese Folk DanceNepalese Folk Dance
Nepalese Cultural Evening, masters of ceremoniesNepalese Folk DanceNepalese Folk DanceNepalese Folk DanceNepalese Folk DanceNepalese Cultural Evening, fire alarm and a break
Nepalese Folk DanceTraditional Costumes show - Nepalese Cultural EveningTraditional Costumes show - Nepalese Cultural EveningTraditional Costumes show - Nepalese Cultural EveningNepalese Cultural EveningNepalese Cultural Evening

2 kommentarer:

  1. Denne er utrolig flott blogg. Kjemepe bra og tusen takk Randi.

    Klem
    Umesh

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha Umesh.Vi hygget oss veldig i går, og nå har jeg lært mer om Nepal og skikker og tradisjoner og religion og mennesker...det var så mange hyggelige mennesker å møte. Klem.

    SvarSlett