tirsdag 19. juli 2011

Mostadmarka - mitt "anested" - en utfart 29.juni 2011

Foto:RandiAa©
Området rundt Mostadmarka Jernverk i Malvik kommune utgjorde et betydelig lokalsamfunn over en lengre periode. Her holdt noen av mine aner til i flere hundre-år. Jeg "oppdaget" dette området for ca 10 år siden, og har "valfartet" til dette "anestedet" ved flere anledninger. Første gang jeg var der, følte jeg nærmest at jeg var på "hellig grunn"; og det er med en viss ærbødighet jeg besøker dette stedet. Den lille røde bygningen er Contoiret. Her foregikk Jernverkets forretnings-affærer. Det ligger sentralt  ved innfarten til verket. I dag fungerer det som et lite museum over Jernverket. Man finner en del interessante gjenstander her og en god modell av jernverks-området slik det var når virksomheten gikk for fullt.
Informasjon om dette samfunnet finnes her.

Vann er sentralt for et samfunn og i Mostadmarka finner man elven Homla, (elven Nevra er også ganske nær Jernverket), og Foldsjøen ligger der i det vakre landskapet.
Homla - Foto:RandiAa©
Homla - Foto:RandiAa©
Nevra
Mitt første møte med Foldsjøen - RandiAa©

Foldsjøen - Foto:RandiAa©
Foldsjøen - Foto:RandiAa©
Smedstue ved Mostadmarka Jernverk - Foto:RandiAa©
Ved Mostadmarka Jernverk - Foto:RandiAa©
En hammersmed innehadde en viktig posisjon i dette "industri"-samfunnet. Fant man ikke den rette i Norge, ble de noen ganger "head-hunted" fra Sverige. Slik var det med noen av mine aner som var smeder. Min 5.tippoldefar for eksempel var myntsmed i Sverige, Samuel Godtleb Olsson Grønberg (f.1707). Han kom fra Ljusnedal jernverk til Mostadmarka Jernverk rundt 1750 med hele sin familie. Flinke smeder fra Sverige, var ettertraktet i Norge på den tiden.
En annen av mine aner rundt år 1800 i Mostadmarka var Anders Jacobsen Torskjønn. Anders var hammersmed og min tipp-tipp-tipp-oldefar.
Han levde fra 1740 til 1820, han giftet seg med Anne Kristiansdatter fra gården Volden i 1768. Hvor han egentlig kom fra, vet jeg ikke enda. Har hørt nevnt Tessli på Jacobsli, men dette må undersøkes nærmere.
En hammersmed hadde en viktig  posisjon ved jernverket. Det ble laget blant annet flotte ovner, denne stammer fra den tiden, men samemotivet er enda eldre:
Anders bodde på Torshaug, rett ved Torskjønn som fikk navn etter  Tor som druknet da han tok snarveien hjem ved å svømme over kjønna:
Torshaug -  Mostadmarka  - Foto:RandiAa©
Torskjønn -  Mostadmarka - Foto:RandiAa©
Min tipp-tipp-tipp-oldefar Anders Jacobsen Torskjønn hadde seks barn. Jeg "kjenner" best til disse: Claus født i 1774 som ble hammersmed som sin far og Malvik bygdebok vet å fortelle om han: "sterk som en bjørn. En gang bar han et skipundlodd (160kg) i hver hand og en kar på ryggen fra Spikersmia og ned til torhammarsmia på Verket". Søsteren Elen f.1778 giftet seg med Peter Erichsen Snustad og de var foreldrene til min  tippoldefar Andreas Petersen Rabben.
Da jeg startet med slektsgransking for ca 10 år siden, meldte jeg meg inn i DIS, Data i Slektsforskningen. Dette "stedet" kan anbefales for de som starter med Slektforsknings-hobbyen.
En sen natte-time leste jeg en etterlysning på svensk i medlemsbladet, slik kom jeg i kontakt med Jerker..som nå etter ca 10 år endelig kom og besøkte sitt "ane-sted" i Norge.
Hans etterlysning lød slik:
Släktforskning
Släkten på fars sida har rötter i Norge. År 1800 eller 1801 kom Lars Andersen, född 1779, från Mostadmark (Malviks soken) i Norge, till Ljusnedals järnbruk i Härjedalen. Han fick där anställning som koldräng. Gifte sig 1803 med Anna Olofsdotter Grönberg, född 14/2 1777 i Ljusnedal. Hon var dotter till masmästaren Olof Samuelsson Grönberg och hans hustru Gölin Hansdotter. Paret fick tre barn, Lisa född 1802, Olof född 1803 samt Anders född 1806.
Familjen flyttade 1807 till Delsbo i Hälsingland där Lars Andersen tämmeligen omgående tog anställning som soldat vid Delsbo kompani, Hälsinge regemente. Han tilldelades soldatnamnet Löf och nummer 66 i rullan. Soldattorpet låg i Isbo. 1808 bröt kriget ut mot Ryssland och Lars Löf sändes ut i detta bedrövligt förda och organiserade krig. Han avled i fältfeber 21/10 1808 i Röbäck utanför Umeå och begravdes där.
Dottern Lisa, efternamnet troligen Larsdotter, född 8 juni 1802 utflyttad från Delsbo till Torps socken i Västernorrland år 1825. Har inte lyckats spåra henne. Skulle vara tacksam om någon har uppgifter om henne.
En dag i 2002 etterlyste han en gren av sin slekt fra Mostadmark jernverk, og slik kom vi i kontakt med hverandre.
Det viste seg at min 3.tippoldefar Anders Jacobsen Torskjønn også var Jerkers 3.tippoldefar. Datteren til Anders, Elen Andersdatter  er min 2.tippoldemor, mens hennes bror Lars Andersen ble Jerkers 2.tippoldefar.
Ved Torshaug - Jerker og barnebarn Peter - Foto:RandiAa©
Ved gården Volden, der min 3.tippoldemor Ane Kristiansdatter Volden kommer fra, (hun som giftet seg med Anders Jacobsen Torskjønn) ligger det en "hellig" kilde ved pilgrimsleden, og et lite Maria-kapell der den gamle kirken lå:
Kilden ved Volden - Mostadmarka - Foto:RandiAa©
Maria kapellet ved Volden Mostadmarka - Foto:RandiAa©
Historielaget - Mostadmark Jernverks Venner

Flere bilder fra Mostdmarka:
Mostadmarka, Malvik, a set on Flickr - Foto:RandiAa©

Refleks i FoldsjøenFoldsjøen, Mostadmarka, MalvikNevra er idyllisk, Mostadmarka, MalvikFoldsjø, Mostadmarka, MalvikSmed-stue Mostadmarka  jernverkMostadmarka ved jernverket
Mostadmarka ved jernverketMostadmarka ved jernverketMostadmarka ved jernverketMostadmarka ved jernverketRefleks i FoldsjøenRefleks i Foldsjøen
Refleks i FoldsjøenRefleks i FoldsjøenAkamtur MostadmarkaRefleks i FoldsjøenSiv i FoldsjøenVed Foldsjøen en vakker septemberdag
Sol "falt ned" i FoldsjøenSkyer i FoldsjøenVed Foldsjøen en vakker septemberdagVed Foldsjøen en vakker septemberdagSiv og sol i Foldsjøenvakkert tre ved Volden, Mostadmarka

9 kommentarer:

  1. Slektsforsking er utruleg spennande. Min tippoldefar var frå Selbu og hans forfedre var stort sett frå Selbu.

    SvarSlett
  2. Har ikke drevet så lenge, men begynte for ca 10 år siden. Har kommet til 1600-tallet i "fire retninger". Har en del gamle slekts-sider liggende på web. Kanskje du kjenner Bakke fra Minnesota da Harald?

    SvarSlett
  3. Eg har ein del slekt "over there" med Bakke som slketsnamn, men dei fleste av dei bur i Canada. Ingen i Minnesota, såvidt eg veit.

    SvarSlett
  4. OK. Mange dro videre fra nord-statene til Canada ja...

    SvarSlett
  5. Spennende lesning. Min tippoldefar Emanuel Hedstrøm er født på Mostadmarka i 1848. Hans far het Olof Hedstrøm, og bodde på «Wen». Det skrives vel med V nå, og jeg vet ikke hvilken gård han bodde på. Olof kom fra Svartnes og en familie med lange tradisjoner som smeder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fint der i Mostadmarka ja, og slektsforskning er spennende

      Slett
    2. Hei. Har en litt merkelig forespørsel. Jeg lurer på om det er mulig å komme i kontakt med deg? Jeg gjør research til en artikkel om litt Strinda-historie, og ser i den forbindelse nærmere på Niels Hedström (f. 1835), som var eldre halvbror av Emanuel. Niels hadde Olof Hedstrøm som stefar, men altså samme mor som Emanuel, nemlig Bereth Kirstine Jakobsdatter (f. 1815 på Røros). Lurer på om det er mulig å få høre mer om Olof og familien, særlig hvis det finnes noen bilder fra den tida. Mvh Åsa

      Slett
    3. Jeg har ikke den personen i mitt slektsprogram. Men du finner mye i Malvik Bygdebok av Kåre Forbord - det er fire bind. Røros har også bygdebøker

      Slett
    4. Tusen takk for tips! :)

      Slett