onsdag 15. juni 2011

Junifest på Akam Fotoforum - Del 15 - Papaver orientale - Kirkegården og litt hjemmeblomstring

Frøkapsel  Papaver orientale - Foto:RandiAa©
Frøkapsel  Papaver orientale - Foto:RandiAa©
Papaver somniferum, frøkapsel - Foto:RandiAa©
Frøkapsel  Papaver orientale - Foto:RandiAa©
Papaver orientale  springer ut - Foto:RandiAa©
Papaver orientale  utsprunget - Foto:RandiAa©
Papaver somniferum  utsprunget - Foto:RandiAa©
Papaver somniferum (opiumsvalmuen) er en vakker hage-vekst i Norge, men dessverre blir den brukt nokså kynisk og destruktivt av enkelte mennesker enkelte andre steder i verden. Et kjent produksjonssted er for eksempel, blant annet har "Det gyldne triangel"(området der Burma, Thailand og Laos møtes i det nordlige Sørøst Asia),  et område hvor en stor del av verdens opium og heroin produseres: Stedet hvor "gull" ble vekslet for opium, heter det seg. Planten inneholder alkaloider som morfin, kodein og papaverin. Morfin har også som kjent sin positive funksjon fortsatt som kanskje det viktigste smertestillende stoffet vi har til medisinsk bruk, en "oppdagelse" som har vært kjent innen farmasien i uminnelige tider. Litt mer informasjon hos Rolv Hjelmstad. Det er lett å blande sammen de ulike typer valmuer. Her har jeg blandet sammen litt papave orientale (orientvalmuen) som er flerårig og Papave somniferum (opiumsvalmuen) som er ettårig, men sår seg lett selv.
Moholt kirkegård er "i-farta-veien" for meg, jeg går ofte forbi, eller igjennom..leier sykkelen da, det står faktisk "sykling forbudt" på en del skilt, ikke alle tar notis av det, dessverre. Det er et stort område, nærmest en vakker park, og ikke minst stille og fredelig. I dag var det vedlikehold av kirken der. Idyllen var noe brutt, men det gikk fredelig for seg. Noen foto-glimt fra ferden gjennom området:

Bruker ofte en av bak-portene - Foto:RandiAa©
Kirken (Strinda hovedkirke) trenger sårt litt opp-pussing - Foto:RandiAa©
 Foto:RandiAa©
 Foto:RandiAa©
Rosa rugosa på kirkegården -  Foto:RandiAa©
 Foto:RandiAa©
En rask foto-sjekk på hjemmeområdet i dag også: Paeona officinalis, klosterpeonene, blomstrer nå og rosen Poppius fortsetter ufortrødent selv om regnskurene har vært litt hyppige i det siste. Den nesten svarte Aquilegia Vulgaris Black Barlow blomstrer flere steder, den er da ganske villig og "formerings-dyktig". Litt Salvia Nemorosa (steppesalvie) er fin både i potter og bed.
Foto:RandiAa©
Poppius - (r.spinosissima, Stenbergi) - Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©

Informasjon: Junifest på Akam foto-forum 
Min Junifest på Forumet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar