lørdag 21. mai 2011

Mai er min favoritt-måned - stadig ny blomstring i Eplehaven

Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
I dag har jeg en ny sjeldenhet som blomstrer, sjeldenhet for meg i hvert fall. Det er også en av disse flotte "Jensen-plantene" jeg har. Jeg fikk tak i den i 2007 og da var den allerede 2 år gammel. Jeg tror det er første året den blomstrer hos meg, så det tar sin tid. Men den er verdt å vente på...Glaucidium palmatum heter den; på engelsk Japanese Wood Poppy. Jeg har ikke noe norsk navn for den.
Den vokser vilt i Japan, spesielt på på øya Hokkaido og den nordøstlige delen av øya Honshu. Den liker seg i skyggen under trær og andre vekster...sikkert derfor den kom så villig hos meg, for det er nokså "jungelaktig" og overgrodd der den står.
Det er en klump-plante som kan spre seg ved hjelp av korte utløpere. Den har flotte,flikete blader som kan være dekorative i lange tider selv om den ikke blomstrer. Men når blomstene kommer er det bare en på hver korte stilk, de kan være hvite, men min er blå, og det synes jeg er den vakreste.
Den er hardfør. (Det var sterk vind da jeg fotograferte i dag, så det var vanskelig å fokusere)

Foto:RandiAa©
Storkonvallen (Polygonatum multiflorum) liker seg også på skyggefulle steder.
Litt småkryp finner man overalt:
Foto:RandiAa©
Fruktblomstringen i Eplehaven er på topp nå:
Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
Smågullkorg, Doronicum orientale, er en annen vakker og lettstelt favoritt. Denne fikk jeg av en kollega i 1989, og den er delt opp mange ganger, den var med på flyttingen min i 2005 og jeg har stadig gitt bort av den til kolleger og venner. Nå sist i dag til mine nye, unge naboer fra Nepal.
Foto:RandiAa©
Smågullkorg har jeg i flere tuer rundt omkring på det lille arealet mitt, her i "sykkelbedet":
Foto:RandiAa©
Og nå blomstrer også Pulmonaria i sykkelbedet, tror det er Pulmonaria angustifolia Azurea, jeg har også Pulmonaria saccarata (Flekklungeurt) i samme bedet - ved nærmere ettersyn, det er nok Pulmonaria saccarata, ser ut som alle Pulmonaria angustifolia har forsvunnet, merkelig:
Foto:RandiAa©
Jeg var "rådgiver" for de nye, unge naboene mine fra Nepal i dag. Vi var på Plantasjen og kjøpte inn planter som de plantet foran hele glasshuset sitt, det skal bli hyggelig å følge med hvordan det vokser. Den kjekke 7-årige sønnen deres, Elias, var flink til å vanne nyplantingen med en gang:
Foto:RandiAa©

4 kommentarer:

 1. Så spennande med internasjonal hageutveksling. Er det noko restriksjonar på kva planter ein kan bytte dersom du skal ha planter som kjem frå Nepal? Kor får ein tak i Jensen-planta?

  Fekk Smågullkorg av ei dame ifjor og har eit inntrykk av at den veks seg fort stor. Noko du bekrefta no. Mai har vore sjebnesvanger for min del då veldig mykje har frose i vinter. Hadde håpt i det lengste at det tok berre litt tid før blada kom, men må no sjå at slaget er tapt.

  Har du mange epletre? Ingenting er vakrare enn markar full i blømande epletre. Eg har budd i Sogndal og der var det eit paradis i slutten av mai :-)

  Mange spm, lang kommentar :-)

  SvarSlett
 2. "Jensen-planter" er et fenomen på Hagegal, om du ikke er medlem der kan du gå inn og søke opp "fenomenet. Jeg har flyttet fra hagen min for noen år siden og har bare en del bed rundt min seksjon i Eplehaven, så fruktblomstringen er på fri-arealet. Der er det noen eple- og kirsebær-trær ja.

  SvarSlett
 3. Flotte bilder som alltid. Nydelig Glaucidium.

  SvarSlett
 4. Takker, takker, Mariann...

  SvarSlett