søndag 10. april 2011

Aprilfest på Akam Fotoforum - Del 10

Foto:RandiA©

Hepatica nobilis - Blåveisen - Vakker som åpen også.
Nå springer knoppene ut på blåveisen fra i går.....
Hepatica nobilis - Anemone hepatica - Blåveis er flerårig og hører til soleiefamilien. Den har leverformede blader som er vintergrønne. Planten blir ca. 10 cm høy. Hepatica kommer av det latinske navnet på lever, et navn den er gitt fordi den trolig har blitt brukt som urtemedisin mot leverplager "Etternavnet" nobilis betyr edel.Planten liker seg gjerne i skogbunnen og på kalkrik jord. Den er foredlet som hageplante og det finnes en del fylte former som er populære. (Jeg har en rød Hapatica nobilis rubra plena som jeg har fått av en gavmild "hage-venninne", hun har delt med mange og den er slik spredd utover hele Norge. (Hun har den visstnok fra en gammel plante fra sin mormor) 

Bladene på blåveis har som sagt vært brukt i medisinen, de tørkes og brukes som uttrekk til ekstrakter. Det sies den kan være urindrivende, at den kan få sår til å gro og den virker antibiotisk. Planten er utbredt i Europa nord til Skandinavia og Finland, og sør til Apenninene og Pyreneene. Den mangler i Vest-Frankrike og på De britiske øyer. Den er vel den tidligste "vår-bringeren" av plantene, allerede under snøen står knoppene der bristeferdige. 

Bulbocodium vernum  - Vårtidløs eller vårstjernekoll:
Foto:RandiA©

Foto:RandiA©

Foto:RandiA©
Bulbocodium vernum  er en annen vår-tidlig vakker krokus-lignende plante. Den skiller seg fra krokus ved at den har større blomster og ingen grønne blader i starten, de kommer først etter blomstringen. Når blomsten åpner seg, ser den litt uryddig og morsom ut. Denne er også veldig hardfør, den kommer opprinnelig fra Alpene.

Helleborus thibetanus står der fortsatt like vakker - tok et nytt bilde av den i dag. Snart får den nok selskap med en del andre typer Helleborus jeg har. Men det ligger en liten snø-flekk over de enda:
Foto:RandiA©

Aprilfesten på Akam Fotoforum - info
Min Aprilfest-tråd

Fortsetter Aprilfest Del 11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar